Zastava Srbije

UDRUŽENJE HOTELIJERA I RESTORANA U BIH TRAŽI POMOĆ U SANIRANJU ŠTETE

31.03.2020.


Udruženje hotelijera i restorana u BiH uputilo je molbu nadležnima na svim nivoima vlasti u zemlji da im pomognu kako bi se pokušala umanjiti šteta prozrokovana pandemijom virusa korona, a koja je već sada evidentna, te smanjio veliki gubitak radnih mjesta i gušenje privrednih subjektata u ugostiteljsko-turističkoj privredi.

Iz Udruženja mole i da se od banaka traži odgođeno plaćanja rata kredita kako za poslodavce tako i za radnike, kao i da se oslobode uplata na lične dohotke za radnike za period zabrane rada.

U saopštenju iz ovog Udruženja navodi se da bi trebalo osloboditi plaćanja kirije sve ugostitelje koji su sa zakupom prostora u društvenom sektoru i to za vrijeme zabrane rada, plaćanja komunalne takse, takse na istaknutu firmu i drugih parafiskalnih nameta, te plaćanja fiksnih troškova, ali i ukinuti naknade za ljetne bašte za vrijeme trajanja zabrane rada.

"Želimo naglasiti da je posebno pogođena hotelska industrija s velikim brojem radnika kao i drugi ugostiteljsko-turistički subjekti. Hoteli i drugi ugostiteljsko-turistički subjekti su zatvoreni, a radnici poslati na slobodne dane. Ako se ugostiteljsko-turističkoj privredi hitno ne pomogne, poslodavci će biti prisiljeni da destine hiljada radnika pošalju na biro za zapošljavanje", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja pozivaju nadležne da pokušaju zajedno pronaći najracionalnije rješenje kako bi sačuvali radna mjesta zaposlenih u ovoj oblasti i pokušali umanjiti štetu prouzrokovanu pandemijom virusa korona.

"Nastojimo da teret ove krize ravnomjerno podijelimo u interesu svih radnika i poslodavaca BiH u svim sektorima privrede", ističu iz Udruženja hotelijera i restorana.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.03.2020.

Naslov: Redakcija