Zastava Srbije

JOŠ NEMA DOGOVORA O POPISU STANOVNIŠTVA, STATISTIČARI NA SASLUŠANJU U TUŽILAŠTVU


Sjednica Centralnog popisnog biroa, zakazana za 30. mart 2016. godine, odgođena je do naredne sedmice jer još nema saglasnosti o spornim pitanjima, a do njenog održavanja bi, sudeći prema najavama, Tužilaštvo BiH moglo da u svojstvu svjedoka ispita čelnike statističkih institucija.

- Statističke institucije, iako su intenzivno radile, još nisu postigle saglasnost o spornim pitanjima. I narednih dana biće nastavljene aktivnosti na usaglašavanju unutar i između statističkih institucija uz konsultacije sa ekspertima Međunarodne monitoring misije. Cilj je da rješenja do kojih se dođe budu u skladu sa međunarodnim standardima i Zakonom o popisu stanovništva i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine ("Sl. glasnik BiH", br. 10/2012 i 18/2013 - dalje: Zakon) - rekli su u Agenciji za statistiku BiH.

Centralni popisni biro već duže vrijeme ne može da postigne dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka dobijenih popisom koji je održan krajem 2013. godine. Zakonski rok za objavljivanje rezultata popisa je 1. jul 2016. godine, a dogovora nema jer su oprečni stavovi o tome ko su rezidentni, odnosno stalni stanovnici BiH. Federalna strana insistira da budu labavija pravila nego što je propisano Zakonom pa bi taj status dobio znatno veći broj ljudi, odnosno i oni koji godinama žive i rade u inostranstvu, dok RS zahtijeva strogu primjenu Zakona.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković vjeruje da će doći do dogovora i da će BiH na vrijeme dobiti podatke o tome koliko ima stanovnika da bi mogla kreirati planove u raznim oblastima.

- Mi smo od početka insistirali na tome da se u BiH utvrdi realan broj stalnih stanovnika jer samo ti podaci su validni za adekvatne planove. Na tome ćemo insistirati i dalje - rekla je Čičkovićeva.

Ministar civilnih poslova BiH i koordinator u Centralnom popisnom birou Adil Osmanović takođe je uvjeren da će rezultati popisa biti objavljeni na vrijeme.

- Zvaničnici statističkih agencija su održali niz sastanaka pokušavajući da dođu do dogovora o jedinstvenoj metodologiji za objavu rezultata. BiH su i zbog puta ka EU potrebni rezultati popisa - rekao je Osmanović.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kaže da predstavnici radnih grupa entitetskih zavoda za statistiku nastoje da dođu do usaglašenog rješenja u vezi sa jedinstvenim programom.

Tužilaštvo BiH je zbog odugovlačenja objavljivanja rezultata popisa pokrenulo istragu kako bi utvrdilo da li u svemu ima elemenata krivičnog djela, jer je popis koštao oko 50 miliona KM. Iz Tužilaštva BiH su upućeni pozivi zvaničnicima entitetskih zavoda za statistiku koji će u narednim danima biti saslušani u svojstvu svjedoka. Kako je potvrđeno u Tužilaštvu ta institucija prikuplja informacije i dokumentaciju, a na tom poslu radi tim u kojem su jedan od najiskusnijih tužilaca i nekoliko istražilaca i saradnika.

- Upućeni su pozivi i u narednim danima će biti u svojstvu svjedoka saslušani određeni zvaničnici entitetskih i državne agencije, odnosno zavoda za statistiku. Takođe, aktivnosti će se nastaviti i u narednom periodu. Proces popisa stanovništva, koštao je oko 50 miliona maraka, te bi ugrožavanjem ovog procesa, mogla biti pričinjena velika šteta - naveli su u Tužilaštvu.

U statističkim agencijama nisu željeli da govore o istrazi navodeći da su to pitanja za Tužilaštvo BiH.

Predstavnici RS smatraju da je pitanje 40 iz popisnice, koje se tiče mjesta rada i školovanja, ključno za određivanje stalnog stanovnika, dok su u FBiH stava da je ovo pitanje nebitno. Ako bi ovo pitanje bilo zanemareno status stalnog stanovnika dobilo bi oko 300.000 ljudi koji godinama žive i rade u inostranstvu. Pojedinci su, na primjer, prema navodima iz popisnica, izjavili da žive u BiH, a da svakodnevno idu na posao ili u školu u Švedskoj.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 30.03.2016.