Zastava Srbije

BEZ DIGITALNOG POTPISA NEMA PODNOŠENJA PDV PRIJAVE U BIH

31.01.2024.


Ostalo je još nekoliko dana za ispunjavanje procedure za dobivanje digitalnog potpisa za firme koje su u sustavu PDV-a, u suprotnom su moguće i novčane kazne.

Budući da je BiH u postupku procesa digitalizacije u nizu područja, pa tako i kada govorimo o tematici neizravnih poreza, uveden je digitalni kvalificirani potpis koji ima pravnu snagu papirnatog dokumenta, a kojim porezni obveznici moraju ovjeriti poreznu prijavu, i to već za siječanj/januar.

UNO je do sada u više navrata apelirao na ispunjavanje ove obveze te pozivao tvrtke da na vrijeme dostave potrebnu dokumentaciju, pri čemu je krajnji rok za dostavljanje 31. siječnja/januara ove godine.

Inače, rok za ovjeru siječanjske PDV prijave je 10. veljače/februara, a prema podacima UNO-a, u ovom je trenutku oko 20% obveznika koji još nisu pokrenuli proceduru za ispunjavanje svoje obveze i poziva ih se da to urade odmah, potvrdio je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju.

A sama procedura za dobiti digitalni kvalificirani potpis je jednostavna te ne oduzima previše vremena, a zauzvrat donosi niz prednosti kada je riječ o ubrzanju procesa i produktivnijem odnosu prema poslovnoj zajednici.

Prvi korak koji se mora obvezno uraditi je da svaki obveznik s web stranice UNO-a isprinta ugovor o korištenju elektroničkih usluga UNO-a i obrazac za prijavu zastupnika. Riječ je o dva dokumenta u koja treba upisati svega nekoliko osnovnih informacija koje se traže te se ti dokumenti trebaju potpisati i ovjeriti pečatom i predati u jedan od nadležnih regionalnih centara UNO-a (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla).

Obveznici te dokumente mogu poslati i poštom u nadležni regionalni centar. Pritom svakako treba uputiti na činjenicu da se digitalni kvalificirani potpis vezuje isključivo uz fizičku osobu, odnosno nakon što potpiše ugovor o korištenju elektroničkih usluga UNO-a svaki obveznik mora pribaviti digitalni kvalificirani potpis u slučaju ako će određena osoba zaposlena kod tog poreznog obveznika potpisivati PDV prijave tako da budu ovjerene novim digitalnim kvalificiranim potpisom.

Istodobno, u slučaju da obveznik koristi usluge knjigovodstvenog servisa, tada ima obvezu podnositi UNO-u samo potpisan ugovor o korištenju elektroničkih usluga UNO-a i prijavu zastupnika (knjigovođe), koji će podnositi i potpisivati PDV prijave novim načinom. Pretpostavlja se da je knjigovođa, kao fizička osoba, već pribavio digitalni kvalificirani potpis.

Inače, iako je UNO na vrijeme obavještavao javnost o ovoj problematici, čini se kako je došlo do velikog porasta broja onih koji su požurili predati dokumentaciju u posljednji tren, a što dovodi do zastoja prilikom izdavanja kvalificiranih elektroničkih potvrda u svim regionalnim centrima i zbog toga dolazi do značajnijeg kašnjenja kreiranja uplatnica i uručenja kvalificiranih elektroničkih potvrda osobama koje su već podnijele zahtjev.

Iz UNO-a su naglasili i kako njihovi zaposlenici povećanim intenzitetom rade na obradi pristigle dokumentacije, tako da će, uvažavajući redoslijed kada su pristizale, svim osobama koje su predale predmetne zahtjeve za izdavanje kvalificirane elektroničke potvrde biti dostavljene uplatnice s iznosom koji treba uplatiti, nakon čega će biti i obaviješteni od zaposlenika UNO-a o osobnom preuzimanju potvrde u prostorijama regionalnih centara.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 29.01.2024.

Naslov: Redakcija