Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O VISINI STOPE ZATEZNE KAMATE: Iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga. Predviđeno smanjenje stope zatezne kamate sa 12 na 10 posto godišnje

31.01.2020.


Prijedlogom zakona o visini stope zatezne kamate jača likvidnost privrednih subjekata, te je predloženo smanjenje stope zatezne kamate sa 12 na 10 posto godišnje.

Propisano je da iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga.

Primjenom ovih odredbi, kako se predviđa, privrednim subjektima bilo bi "olakšano plaćanje dospjelih obaveza, odnosno izmirenje glavnog duga".

Na osnovu podataka Centralne banke BiH primjetan je trend povećanja ukupnog broja blokiranih računa privrednih subjekata, kao i firmi koje imaju najmanje jedan blokiran račun.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji Bosne i Hercegovine namjera je da se "starim deviznim štedišama" omogući da u redovnom postupku verificiraju svoja potraživanja po osnovu računa stare devizne štednje, čime će se direktno izbjeći sudski troškovi po osnovu dokazivanja visine potraživanja po tom osnovu u sudskom postupku.


IZVOR: Vebsajt Klix., 28.01.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija