Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojen Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH, izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit

31.01.2020.


Prijedlog zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima usvojen je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Zastupnica Lana Prlić, predlagač zakona, istakla je da se zakonom predviđa uspostava registra pedofila.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, kojim se vrši usklađivanje terminologije s novim međunarodnim računovodstvenim standardima koji su stupili na snagu.

Da bi zakonske izmjene i dopune stupile na snagu potrebno je da ih odobri i Dom naroda kako ne bi u suprotnom "sama neusklađenost terminologije rashoda/troškova povećala troškove na ime poreza na dobit", a što bi uticalo na cjelokupnu privredu i poslovanje.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH dao je saglasnost na Program prestruktuiranja elektroenergetskog sektora u FBiH uz usvajanje zaključka da se produži rok za realizaciju prve i druge faze prestrukturiranja.

Program podrazumijeva potpunu provedbu i zaživljavanje u praksi računovodstvenog i upravljačkog razdvajanja, uz primjenu transfernih cijena između djelatnosti unutar elektroprivrednih preduzeća.

"Fokus ovog programa je formiranje Operatera distributivnog sistema (ODS) odnosno pravno i upravljačko razdvajanje djelatnosti distribucije od ostalih elektroprivrednih djelatnosti (proizvodnja, snadbijevanje, trgovina) unutar elektroprivreda. To je zahtjev Direktive o internom tržištu i jedna od obaveza na osnovu ugovora o Energetskoj zajednici", istakao je poslanicima federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Usvojenim zaključkom Predstavnički dom zadužuje Vladu FBiH da izvrši izmjene vremenskih rokova za realizaciju prve i druge faze Programa na način da "vremenski rok za utvrđene aktivnosti prve faze u pogledu realizacije (računovodstveno razdvajanje svih elektroprivrednih djelatnosti, a samo kada je u pitanju djelatnost distribucije i upravljačkog i pravnog razdvajanja - formiranje preduzeća za distribuciju ODS) utvrdi kao 36 mjeseci od dana dobivanja saglasnosti Parlamenta FBIH na Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora".

Također, izmjene treba izvršiti na način da vremenski okvir za utvrđene aktivnosti druge faze u pogledu realizacije (potpuna implementacija računovodstvenog i upravljačkog razdvajanja uz primjenu transfernih cijena između djelatnosti unutar elektroprivrednih preduzeća) utvrdi kao 60 mjeseci od dana dobivanja saglasnosti Parlamenta FBIH na Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora.

Na ovaj Program treba da saglasnost da i Dom naroda.


IZVOR:

Naslov: Redakcija