Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SAVJET EVROPE: Entitetsko glasanje u parlamentu BiH usporava zakonodavne reforme

31.01.2018.


Korištenje entitetskog glasanja i pravo veta u Domu naroda BiH prilikom donošenja reformskih zakona postali su trn u oku i Savetu Evrope.

U poslednjoj Rezoluciji o BiH, Parlamentarna skupština Saveta Evrope ukazuje na to da je entitetsko glasanje u parlamentu BiH jedan od glavnih uzroka zašto BiH ne može da brže provodi reforme u pogledu zakonodavstva.

Član parlamentarne delegacije BiH pri skupštini Saveta Evrope Milica Marković potvrdila je da je pokušala da ospori ove navode iz Rezolucije, ali da nije bilo dovoljne podrške.

- Problematizovanje entitetskog glasanja je priča koja je servirana od političkog Sarajeva. Ta priča je bila otvarana pre dve godine u Savetu Evrope, ali se stišala. Međutim, sada, kada su videli kako je BiH u velikom zastoju u pogledu napretka i raznih vrsti reformi, njima je servirana priča da je jedan od uzroka za to entitetsko glasanje. Čak su i iz Sarajeva pokušali da u izveštaj o BiH i u Rezoluciju uvrste da najveće probleme prave Srbi u parlamentu BiH, koji navodno sprečavaju da određeni zakoni budu usvojeni, što izvestioci ipak nisu naveli - rekla je Markovićeva.

Ako politički predstavnici RS ne stanu čvrsto u odbranu entitetskog glasanja, ističe ona, bošnjački lideri to mogu da iskoriste i još glasnije nametnu priču o potrebi njegovog ukidanja.

- Ne verujem da će ponovo aktuelizovati tu priču u parlamentu, jer je to ustavna kategorija i svesni su da do tih promena u parlamentu u regularnoj proceduri ne može doći. Međutim, oni igraju na drugu kartu - da stranci izvrše pritisak u BiH i da kažu da je entitetsko glasanje razlog zašto se ne donose zakoni i da tu treba nešto menjati. Zato očekujem da će stranci u neko dogledno vreme otvoriti jače tu priču oko entitetskog glasanja i da će pokušati pritiscima da utiču da se to otkloni kako bi BiH počela da napreduje. Međutim, takva tvrdnja nema veze sa stvarnošću – navodi Markovićeva.

Šef parlamentarne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Senad Šepić ističe da je "komplikovano ustavno uređenje u BiH i mogućnost korištenja i ponekad zloupotreba entitetskog glasanja" u Rezoluciji Saveta Evrope navedeno kao jedan od razloga zašto se teško usvajaju reformski zakoni.

- To je činjenica koje smo i mi u BiH svesni. Međutim, u dodatnim obrazloženjima se ne navodi neka vrsta koraka šta bi se treblo uraditi da bi se olakšao način donošenja odluka. Ono čega smo svesni u BiH jeste da se mora naći neka vrsta dogovora da postoje mehanizmi zaštite, ali da se oni ne zloupotrebljavaju i da ne dovode u pitanje usvajanje evropskih reformskih zakona – kaže Šepić.

Mislim da je nemoguće postići dogovor, sa aktuelnim političkim akterima da se menja Ustav BiH. Stvari su zakovane i one kao takve odgovaraju glavnim liderima sa sve tri strane. Oni koriste ovakvu situaciju za lični politički opstanak i nemaju ni interes ni političke volje da takvu stvar u BiH promene, ocenjuje Senad Šepić.


IZVOR: Vebsajt Blic, Nedeljka Breberina, 29.01.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772