Zastava Srbije

SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO: Prihvaćena Odluka o privremenom finansiranju od 1. januara do 31. marta 2022. godine

30.12.2021.


Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo je prihvaćena odluka o privremenom finansiranju od 1. januara do 31. marta 2022. godine.

"Članovima 35. i 38. Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine propisano je da ukoliko Skupština ne donese budžet prije početka fiskalne godine privremeno se, na osnovu odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta. Odluku o privremenom finansiranju donosi Skupština. Privremeno finansiranje obavlja se najduže za prva tri mjeseca fiskalne godine. Privremeno finansiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu", obrazložio je ministar finansija Davor Čičić.

Kako je saopćeno, nakon isteka privremenog finansiranja u tom periodu ostvareni prihodi i primici te izvršeni rashodi i izdaci uključuju se u budžet tekuće godine.

Budžet se mora donijeti najkasnije do 31. marta sljedeće godine.

Ukoliko se budžet ne donese do 31. marta, nakon toga neće se izvršavati rashodi u bilo koju svrhu, osim otplate duga sve dok se budžet ne donese.

Zastupnici su donijeli i odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje za prvi kvartal naredne godine, saopćeno je.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.12.2021.

Naslov: Redakcija