Zastava Srbije

MOGUĆE DONOŠENJE ZAKONA O OLIMPIJSKOM CENTRU ЈAHORINA

30.11.2022.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će biti razmatrana potreba donošenja zakona o Olimpijskom centru Јahorina, kao i regulisanje pitanja gradnje na ovoj planini.

Dodik je ukazao da je važno da se Јahorina posmatra isključivo kao mega razvojni, komercijalni, finansijski i turistički centar, te da mora da "nestane mentalitet u vezi sa malim i skorojevićkim projektima na ovoj olimijskoj planini".

- Ako to ne bude pratila organizacija države u smislu kontrola, onda ovdje možemo da dođemo u velike probleme. Zato sam naložio da se održi sastanak na kojem će jedina tačka dnevnog reda biti sređivanje stanja na ovom prostoru sa osnovnim ciljem da konačno dođemo do zakona o Olimpijskom centru ili o Јahorini kojim će se jasno opisati kako će se ponašati subjekti u ovom čitavom procesu - rekao je Dodik nakon sastanka sa rukovodstvom Olimpijskog centra Јahorina.

On je ukazao da se dugi niz godina hotelijeri i vlasincii ugostiteljskih objekata na Јahorini ne ponašaju odgovorno prema Republici Srpskoj zbog čega će, kako je najavio, biti formirano posebno odjeljenje finansijske policije i poreske uprave.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da se čini da hotelijeri nisu solidaran partner, s obzirom na to da država ulaže ozbiljan novac u infrasturkturu u smislu izgradnje putnog pravca prema Јahorini i rješavanje pitanja parkiranja.

- Sve to činimo da bude funkacionalnije da bi hotelijeri i ugostitelji mogli da ostvare svoje zarade. To uopšte nije problem, ali ćemo biti veoma rigorozni za svagi pfening koji utaje državi. Mislim da ćemo donijeti leks specijalis da svako ko radi na štetu države biće privremeno ili trajno zatvoren- poručio je Dodik.

On je nakon sastanka sa rukovodstvom Olimpijskog centra u Ruskom domu na Јahorini naveo da će se i oni koji imaju neregulisanu gradnju na Јahorini morati suočiti sa rigoroznim propisima.

- I o tome ćemo na sastanku u utorak. Kao predsjednik neću dozovoliti da se ovo ugrozi! Ovo je samo po sebi važno finansijski i razvojno mjesto za čitav region - naglasio je Dodik, ističući da su opštine Pale i Trnovo koje su na Јahorini nadležne po pitanju imovine i građevinskih dozvola od toga ostvarile značajne prihode.

Dodik je naglasio da na Јahorini projekti neće i ne smiju stati, te da će na ovoj olimpijskoj planini raditi oni koji imaju pozitivan odnos prema onom što je država uradila.

- Apsolutno želim da stimulišem, ukažem, zatražim i obezbijedim da Vlada i sve institucije u Republici Srpskoj sa posebnom pažnjom gledaju na ovaj prostor. Ne smijemo dozvoliti da se zaustave projekti, niti smijemo dozvoliti da se skrnavi ovdje ovaj prostor - istakao je Dodik.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Јahorina Nedeljko Elek izjavio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao da će zajedno zaustaviti divlju gradnju na Јahorini.

Elek je istakao da za Јahorinu vlada ogromno interesovanje, da ne postoji nijedna firma iz regiona koja se bavi građevinom, a da nije došla na planinu, ali je ukazao da ova olimpijska ljepotica živi od skijanja, ne od gradnje.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 26.11.2022.

Naslov: Redakcija