Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NOTARI U SRPSKOJ PROTIV ZAPOŠLJAVANJA POMOĆNIKA

30.11.2017.


Ministarstvo pravde RS raspisalo je konkurs za izbor notarskih pomoćnika prema kojem će 41 notar morati da zaposli ukupno 72 pravnika. Međutim, notari, iako zarađuju stotine hiljada maraka godišnje, već su se pobunili, tvrdeći da neće moći podneti dodatne troškove, i pokrenuli ocenu ustavnosti Zakona pred Ustavnim sudom RS.

Prema letos usvojenom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o notarima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2017), broj pomoćnika određuje ministar, a prema broju sačinjenih notarskih isprava tokom godine. Tako na 1.000 isprava u jednoj notarskoj kancelariji mora se imenovati po jedan pomoćnik.

Međutim, notari tvrde da bi mnogi među njima, ako ovakva praksa zaživi, mogli da stave ključ u bravu. Pravdaju se da nemaju tolike prihode te da bi po posao bilo pogubno da izdvajaju novac za nove plate.

Banjalučki notar Stevo Baštinac, koji prema konkursu raspisanom 17. novembra mora da zaposli jednog pomoćnika, je ukazao da većina notara u kancelarijama već ima zaposlene radnike.

- Videćemo šta će biti od ove priče jer smo pokrenuli pitanje ustavnosti. Već imam dva pomoćnika u kancelariji. Imamo apsurdnu situaciju u Derventi gde notar mora da primi sedam pomoćnika po broju predmeta, a čovek uglavnom radi overe. Ovo bi bilo ogromno finansijsko opterećenje. Može samo zatvoriti kancelariju - istakao je Baštinac.

Upravo jedini derventski notar Branko Đurić, koji je i rekorder po broju pomoćnika koje mora da zaposli, nije bio raspoložen za razgovor, ali je istakao da je "svima sve jasno kada pogledaju konkurs".

Iako je resorno ministarstvo odredilo da mora da ima sedam pomoćnika zbog 7.000 notarskih isprava godišnje, kaže da dosad nije imao potrebu da ih angažuje.

I banjaluči notar Goran Golić staje u odbranu kolega navodeći da su sva mesta u kancelarijama već popunjena i da su ti pravnici dugogodišnja desna ruka notara.

- Svi imamo određen broj pomoćnika, radimo desetak godina. Zakonom, ni naši saradnici koji ispunjavaju uslove nisu prioritet. Praktično, mi bismo morali da otpuštamo naše ljude i zapošljavamo nove. Samo je napravljen haos - istakao je Golić.

S druge strane, u Ministarstvu pravde RS nemaju informacije o pokrenutom pitanju ustavnosti ovih odluka, ali su, kako kaže, spremni da odgovore.

- Ministarstvo je obavezno da u roku od devet meseci od dana stupanja na snagu Zakona raspiše konkurs za notare i notarske pomoćnike. Pomoćnici dosad nijednom nisu imenovani. Ranije je bilo propisano da se pomoćnik angažuje na zahtev notara. Međutim, notari do danas nijednom nisu podneli ovakav zahtev. Pomoćnik je obavezan u kancelariji jer je to diplomirani pravnik, sa položenim pravosudnim ispitom i može da preduzima sve pripremne radnje prije potpisa i overe notara. Ovo pitanje bilo je potrebno zakonski regulisati - ukazala je za pomoćnik ministra pravde Jelena Vukadinović.

Po njenim rečima, i kriterijumi za izbor pomoćnika regulisani su Zakonom i gotovo su istovetni onim pri izboru notara.

- Ne vidim nikakvu neustavnost. Ako je za notara rečeno da se bira prema broju stanovnika i broju sačinjenih isprava, isti kriterijum se primenjuje za notarske pomoćnike - pojasnila je.

Na pitanje da ovo znači i otkaze za već angažovane saradnike u notarskim kancelarijama, Vukadinović je navela da svi oni moraju da se zovu notarskim pomoćnicima, što znači da će oni koji već rade u kancelarijama steći ovo zvanje.

- Ne radi se o otpuštanju ljudi, već će oni koji već rade imati pravni status koji moraju da imaju s obzirom na ozbiljnost, težinu i odgovornost poslova koje obavljaju - zaključila je.

Praktično, ovo znači da će nove zakonske izmene "naterati" notare u RS da zaposlenim pomoćnicima odrede i platu koja im sleduje.

- Ista ne može biti niža od plate višeg stručnog saradnika zaposlenog u organima državne uprave - stoji u novom Zakonu.

Ministarstvo pravde RS trenutno analizira primanja notara, međutim, još nije poznato hoće li i cene usluga biti niže.

- Želimo da pronađemo najprihvatljivija rešenja, vodeći pri tome računa o ekonomskom i socijalnom statusu građana, te zadovoljstvu pruženim uslugama. Analiziramo i rešenja o pitanju nagrada i naknada notarima u uporednom pravu kako bi se u naš pravni sistem eventualno preuzela rešenja koja su prihvatljiva i odgovarajuća za građane i notare - naveli su nedavno u Ministarstvu.

Prema podacima Poreske uprave RS, najveća zarada notara u 2016. godini iznosila je čak 361.258 maraka. Notar je, dakle, prosečno mesečno zarađivao 30.100 KM.

Odmah iza ove zarade slede i godišnja notarska inkasiranja teška 246.057, 245.372 i 214.781 KM.

Iako nije odgovarala na pozive predsednica Notarske komore Slada Ivelić ranije je navela da je protiv smanjenja cene usluga notara jer "oni imaju najmanje tarife u regionu, a neki su dovedeni i na ivicu egzistencije".


IZVOR: Vebsajt Blic, 28.11.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772