Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

MINISTARSTVO PRAVDE BIH: Ispunjene sve obaveze za skidanje BiH sa tzv. sive liste

30.11.2016.


Ministarstvo pravde BiH je proteklih mjeseci uložilo ogromne napore i ostvarilo konkretne rezultate kada je u pitanju transparentnost rada NVO-a i ispunjavanje zahtjeva Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), naveo je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

To su prije svega aktivnosti koje je Ministarstvo pravde BiH poduzelo na potpisivanju Sporazuma o saradnji na uspostavi sistema razmjene podataka koji se upisuju u registre udruženja i fondacija u BiH, a koji su u konačnici potpisali ministri svih županija, ministar pravde FBiH i predsjednik Osnovnog suda u Brčko Distriktu BiH.

Grubeša navodi da javnost, nažalost, dosad nije upoznata o učinjenom jer rad na uspostavi stranice, na koji bi podaci o svim registriranim udrugama i zakladama na svim razinama bili dostupni, nije bio u potpunosti završen zbog rada na rješavanju određenih tehničkih problema.

Naglašava da sustav u vidu stranice na kojoj će se prikazivati podaci registarskih tijela svih razina, ovih dana postaje funkcionalan, a očekuje se da do kraja godine budu na njemu prikazani podaci svih potpisnica Sporazuma koji imaju spremne elektronske podatke.

Ministar Grubeša napominje da trenutno ne postoji saglasnost RS-a da učestvuje u ovom projektu, "ali s obzirom na značaj projekta očekujemo da će Sporazumu pristupiti i predstavnici ovog entiteta".

Po njegovim mišljenju, ovo je veliki iskorak u transparentnosti rada NVO-a, jer će prvi put svi podaci iz registara različitih razina vlasti biti javno dostupni na jednom mjestu.

"U našoj zemlji postoji čak 18 javnih registara. Osim državnog nivoa, nevladine organizacije se registriraju na razini FBiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta, ali i u deset županijskih ministarstava pravde. Registracija se provodi po četiri zakona, a svaki registracijski organ ima svoj zasebni registar i različite propise za upis podataka, pa je i sam sadržaj registara različit od tijela do tijela", kaže Grubeša.

Dodaje da je sve navedeno stvaralo prostor za različite malverzacije kao što je registracija jednog udruženja pod jednim ili sličnim imenom, na više nivoa.

"Operativnošću stranice omogućit ćemo svim zainteresiranim da na jednom mjestu pretražuju podatke različitih registara i brzo dođu do traženih podataka, bilo da im treba podatak koje tijelo na kojoj razini je registriralo udrugu od njihovog interesa, bilo da li ih interesuje da li pod istim imenom ima registriranih udruga na više razina", naglašava ministar pravde BiH.

Također, ističe, veoma značajno je i to da će svi nadležni organi vlasti koji vrše nadzor nad zakonitošću rada udruženja i fondacija, po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, imati mogućnost bolje kontrole i nadzora NVO-a i putem ove stranice.

"Dosad smo imali problem otežanog vršenja zakonitog nadzora nad djelovanjem NVO-a, čime se ugrožavalo ostvarivanje načela pravne sigurnosti u sklapanju ugovora i vršenju drugih pravnih poslova. Posebno se u pitanje dovodila zakonitost djelovanja udruženja i fondacija pri dodjeli i upotrebi budžetskih i donatorskih sredstava za finansiranje različitih programa i projekata ovih organizacija", navodi ministar Grubeša.

Na web stranici Ministarstva pravde BiH: www.mpr.gov.ba su dostupni svi podaci o registrovanim udruženjima i fondacijama, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine. Svi podaci iz registara Ministarstva pravde BiH ovih dana će biti preneseni na spomenutu internet stranicu, u skladu s odredbama navedenog Sporazuma.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 29.11.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772