Zastava Srbije

POTPISANI UGOVORI O VOĐENJU DEPOZITNOG I TRANSAKCIJSKIH RAČUNA FBIH

30.10.2023.


Federalni ministar financija Toni Kraljević i predstavnici četiri komercijalne banke potpisali su u Sarajevu ugovore na godinu dana o vođenju depozitnog i transakcijskih računa za Federaciju BiH.

Nakon provedene procedure produženi su ugovori s bankama kod kojih su i u prethodnom razdoblju vođeni računi u okviru Jedinstvenog računa riznice, odnosno Union banka je depozitna banka, a transakcijske banke su Union banka, Intesa Sanpaolo banka, ASA banka i PBS banka.

Sukladno propisima Zakona o riznici, Jedinstveni račun riznice je sustav bankovnih računa proračuna putem kojega se izvršavaju uplate prihoda i primitaka, isplate rashoda i izdataka i evidentiraju u sustavu Glavne knjige riznice. Depozitni račun je bankovni račun otvoren u poslovnoj banci na koji se uplaćuju svi javni prihodi, a koji se na kraju radnog dana raspoređuju na transakcijske račune. Transakcijski računi su bankovni računi otvoreni u poslovnim bankama putem kojih se obavljaju svakodnevne transakcije vezane uz izvršenje proračuna i financijskog plana.

Na potpisivanju ugovora bili su prisutni predsjednici uprava sve četiri banke, saopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 26.10.2023.