Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NOTARIMA: Advokati negoduju jer se Prijedlogom zakona notarima daje ekskluzivno pravo da sačinjavaju obrađene isprave

30.10.2019.


Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, koji je Vlada Federacije BiH uputila po hitnom postupku u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i koji se nalazi na dnevnom redu na sjednici 29. listopada daje ekskluzivitet notarima, a ide se na štetu građana i odvjetnika, upozorava predsjednik Odvjetničke komore Federacije BiH Nikica Gržić.

"Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o notarima Ministarstva pravde nije u duhu odluke Ustavnog suda FBiH. Ovim Zakonom je dano ekskluzivno pravo notarima da sačinjavaju notarski obrađene isprave, a to ne postoji nigdje u Europi, osim u jednoj pokrajini u Njemačkoj", navodi Gržić.

Podsjetimo da je Ustavni sud Federacije BiH odlukom od 5.12 2016., a po apelaciji koju je pokrenula nekadašnja potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić, pojedine odredbe Zakona o notarima ("Sl. novine FBiH", br. 45/2002 i 30/2016 - odluka US) proglasio neustavnim. U obrazloženju je rečeno da ekskluzivitet koji imaju notari kod sačinjavanja notarski obrađenih isprava predstavlja diskriminaciju u odnosu na odvjetništvo i druge pravne profesije, a narušava se pravo na volju stranaka ko će načiniti ispravu-hoće li stranka sama ili će povjeriti nekom drugom.

Odluka Ustavnog suda trebala je biti provedena u roku od šest mjeseci, no to još uvijek nije učinjeno. U narednom tjednu parlamentarci bi se trebali izjasniti o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o notarima. Odvjetnička komora Federacije upozorava da se navedenim Zakonom ne provodi presuda Ustavnog suda, već da se i dalje daje ekskluzivitet notarima.

Predsjednik Odvjetničke komore Federacije napominje kako su na temelju te neustavne odredbe doneseni materijalni zakoni gdje je predviđena notarski obrađena isprava i to Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 27/2005, 68/2005, 43/2009 i 63/2014), Zakonu o stvarnim pravima ("Sl. novine FBiH", br. 66/2013 i 100/2013), Zakonu o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 58/2002, 19/2003 i 54/2004), Zakonu o nasljeđivanju u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 80/2014), te Porodičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 35/2005, 41/2005 - ispr. i 31/2014). "Tako da je to plod otrovne voćke. Ponovno je protiv tih materijalnih zakona koji su doneseni na osnovu neustavne odredbe, donesena odluka Ustavnog suda 2018. gdje je Federaciji BiH naloženo da u roku od šest mjeseci donese zakon koji će uskladiti sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda", pojašnjava Gržić. On navodi kako je na sastanku između Notarske i Odvjetničke komore dogovoreno da tzv. solemnizacija, odnosno pregled i kontrola notara koja je po ovom prijedlogu zakona propisana kao obavezna, nije obavezna za isprave koje sačini odvjetnik kako se građani ne bi izlagali dvostrukom trošku.

"Taj prijedlog zakona koji je sačinilo Ministarstvo pravde FBiH i uputilo Vladi po hitnom postupku opet daje ekskluzivitet notarima i stavlja na trošak građane. Znači odvjetnik sačini ispravu, ta isprava ide na kontrolu notaru koji ponovo to naplaćuje- dvostruki trošak. Po Zakonu o odvjetništvu, u djelokrugu poslova kojim se bavi odvjetništvo je i sačinjavanje isprava, tako da Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o notarima nije u duhu odluke Ustavnog suda. Ministarstvo pravde favorizira notare", naglašava Gržić.

On napominje da ustavni spor nisu pokrenuli odvjetnici, već prvi put potpredsjednica Federacije Spomenka Mićić, a drugi potpredsjednik Milan Dunović.

"Ovim zakonom građani bi plaćali dvostruku naknadu. Oni se pozivaju na pravnu sigurnost. Je li veća sigurnost kada neku ispravu napravi notar ili odvjetnik? Znači nepovjerenje u odvjetništvo bez ikakvog razloga, a ekskluzivitet se daje notarima", ističe Gržić i napominje kako odvjetnici nisu protiv notara, već se zalažu za notarijat i rasterećivanje sudova.

"Mi se slažemo s tim da notari ovjeravaju potpise i dokumente koje sačine odvjetnici, ali ne i da vrše provjeru ili tzv. solemnizaciju, to je suština", pojašnjava Gržić.

On napominje i to kako je Odvjetnička komora FBiH prije tri godine sačinila zakon o odvjetništvu FBiH usklađen sa europskim pravom, te ga dostavila Ministarstvu pravde. "Međutim kada je dopunjen od Ministarstva bio je gori od sadašnjeg koji imamo, a koji je ograničava prava odvjetnika kao dijela pravosuđa na obavljanje djelatnosti. Ministarstvo uporno odbija da se dostavi zakon usklađen sa europskim pravom. Zakon o odvjetništvu bio je upućen u parlament zajedno za Zakonom o izmjenama zakona o notarima u formi s kojom nismo bili suglasni, te je povučen. Naime, zakon koji sada imamo nametnuo je visoki predstavnik bez ikakvih konzultacija sa strukom i on ograničava razvoj, samostalnost i neovisnost odvjetništva kao što je zacrtano u međunarodnim dokumentima. Mi kao dio pravosuđa nailazimo na nerazumijevanje našeg resornog ministarstva pravosuđa", kaže Gržić.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 27.10.2019.

Naslov: Redakcija