Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA: Prijedlog zakona usklađen s regulativom EU u oblasti migracija

30.08.2023.


Vijeće ministara BiH je utvrdilo i uputilo u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s oznakom EI, kojom se potvrđuje odgovarajuća usklađenost s regulativom EU-a u oblasti migracija.

Na taj način bit će preuzete četiri uredbe/direktive Evropske unije donesene u periodu od 2016. do 2021. godine u procesu kontinuiranog usklađivanja bh. propisa s pravnom regulativom EU-a, nakon što je BiH još 2015. godine donijela važeći zakon o strancima koji je tada usklađivan s 12 uredbi/direktiva EU-a u području migracija.

Dopunama zakona želi se i olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Vijeća ministara BiH je dodatno produžiti njihov boravak u BiH, zbog čega je najavljena mogućnost amandmanskog djelovanja u ovom pravcu.

Izmjenama i dopunama Zakona usklađivanju bh. propisa s uredbama/direktivama EU-a, među ostalim, se odnose na područja izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja porodice, obrazovanja, naučnih istraživanja, učestvovanja u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalificiranih radnika te rada na osnovu plave karte, kao i na osnovu humanitarnih razloga. Istovremeno se izmjenama i dopunama Zakona o strancima dopunjuju i određene odredbe kako bi se olakšala njihova primjena i otklonile nejasnoće u praksi.


IZVOR: Vebsajt Vijeće ministara BiH, 22.08.2023.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija