Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

DIGITALIZACIJA JAVNE UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE: Najavljen projekat koji bi roditeljima novorođenčadi omogućio da elektronskim putem prikupe sve dokumente potrebne da beba dobije zdravstvenu knjižicu

30.08.2019.


Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske intenzivno radi na digitalizaciji usluga koje se pružaju privredi, organima uprave i građanima jer je digitalizacija društva nezaobilazan i nezaustavljiv proces, rekao je danas u Sarajevu Denis Turkanović iz ovog ministarstva.

Turkanović je podsjetio da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske prošle sedmice predložilo strategiju za razvoj elektronske uprave Srpske, u kojoj su predviđeni pravci razvoja i digitalizacije javne uprave.

"Izradi strategije prethodila je analiza stanja u Republici Srpskoj, a predviđeno je više od 60 mjera putem kojih namjeravamo raditi na razvoju elektronskih servisa građanima, privredi i drugim organima uprave", rekao je novinarima Turkanović, koji je učestvovao na panelu "Prednosti digitalizacije društva – naredni koraci", u okviru konferencije "Izazov izvoza".

Prema njegovim riječima, digitalizovanje usluga koje se pružaju građanima i privrednim društvima koordinisaće Vlada Republike Srpske i novoformirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i digitalizaciju.

Turkanović je naveo da se u Republici Srpskoj radi na projektu koji bi roditeljima novorođenčadi omogućio da elektronskim putem prikupe sve dokumente potrebne da beba dobije zdravstvenu knjižicu.

Učesnik na panelu posvećenom digitalizaciji bio je i Radovan Korićanac iz Poreske uprave Republike Srpske, koji je izjavio novinarima da je Poreska uprava prepoznala digitalizaciju kao osnovni i ključni zadatak.

"U sklopu toga u odmakloj smo fazi sprovođenja integrisanog informacionog sistema", naveo je Korićanac.

Navodeći da dosadašnja digitalizacija usluga Poreske uprave već donosi veće prihode, Korićanac je izjavio da je procjena da bi novi digitalizovani sistem fiskalizacije trebalo da doprinese porastu poreskih prihoda za 17 do 20 odsto.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 29.08.2019.

Naslov: Redakcija