Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Do 15 godina zatvora za nazivanje Srpske genocidnom

30.07.2021.


Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske biće azmatran u Narodnoj skupštini RS 30 jula 2021. godine, a koji su dogovorili predstavnici parlamentarnih stranaka iz Srpske.

Ovo predstavlja odgovor i zaštitu od nametnute odluke o "zabrani negiranja genocida" koju je donio odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a ovim se štite građani Republike Srpske i Srpska.

Prijedlogom zakona je predviđeno:

1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2. Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

3. Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

4. Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 28.07.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija