Zastava Srbije

VIJEĆE ZA ZAŠTITU VITALNOG INTERESA USTAVNOG SUDA RS: Biće donijeta meritorna odluka o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

30.07.2020.


U Banjoj Luci je održana Stotinu i trideseta sjednica Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Vijeće).

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje postojanja povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa odredbom člana 17. Zakona o izmjenama i dpounama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, broj 02/1-021-576/20, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na Desetoj redovnoj sjednici održanoj 18. juna 2020. godine. Vijeće je, dakle, raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanom odredbom navedenog zakona došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju predmetni zahtjev prihvatljiv s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.


IZVOR: Vebsajt Ustavnog suda RS, 29.07.2020.

Naslov: Redakcija