Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O ZAŠTITI I POSTUPANJU S DJECOM I MALOLJETNICIMA U KRIVIČNOM POSTUPKU: Predviđeno je da će troškove izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetniku snositi osnivač ustanove u kojoj se izvršava krivična sankcija

30.07.2019.


Vlada FBiH je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i uputila ga u Parlament Federacije BiH po skraćenom postupku, jer se ne radi o složenom i obimnom zakonu.

Ovim izmjenama predviđeno je da će troškove izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetniku snositi osnivač ustanove u kojoj se izvršava krivična sankcija, a ne, kao do sada, Budžet Federacije BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju, primjena odredbe Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku ("Sl. novine FBiH", br. 7/2014) naišla je na različita tumačenja nadležnih institucija ko snosi troškove izvršenja odgojne mjere jer se one izvršavaju u ustanovama koje su osnovane od strane kantona i koje su finansirane iz budžeta kantona. Zato je bilo neophodno prilagoditi ovu odredbu i izvršenje odgojne mjere, kao i njene troškove, uskladiti s nadležnostima Federacije, odnosno kantona.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 25.07.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija