Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

BEZ DOGOVORA O OPŠTEM KOLEKTIVNOM UGOVORU U RS


  • BEZ DOGOVORA O OPŠTEM KOLEKTIVNOM UGOVORU U RS

Vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske prekinuta je, 28. juna 2016. godine, nakon što socijalni partneri nisu uspjeli postići dogovor o novom Opštem kolektivnom ugovoru.

Predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, Milenko Savanović, izjavio je da je sada na potezu Vlada Republike Srpske koja svojom odlukom treba da premosti pravni vakuum, jer 30. juna 2016. godine ističe važnost produženja opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj.

Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, rekao je da će odluka Vlade Republike Srpske biti privremenog karaktera, a da će pregovori socijalnih partnera biti nastavljeni.

"Sve ono što nije usaglašeno može se usaglasiti uz dobru volju. Ima određenih isključivosti za koje mislim da nisu nepomirljive i vjerujem da ćemo u narednom periodu nastojati postići zajednički dogovor o Opštem kolektivnom ugovoru", istakao je Savanović.

Savanović je rekao da pregovori nisu bili produktivni, jer se socijalni partneri nisu razumjeli ili nisu željeli da se razumiju.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Dragutin Škrebić, rekao je da nije postignut dogovor o opštem kolektivnom ugovoru, iako se o njemu pregovara duži period, od donošenja Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016 - dalje: Zakon).

"Veoma mali broj odredbi iz Opšteg kolektivnog ugovora do danas smo usaglasili, ostale su ključne odredbe kao što su plaćanje godišnjeg odmora, plaćenog i neplaćenog odsustva i naknade za prekovremeni rad", istakao je Škrebić.

On je rekao da Savez sindikata Republike Srpske ne odustaje ni "za jotu", nastojeći da novi Opšti kolektivni ugovor bude kao dosadašnji, što, kako je rekao, omalovažava donošenje novog Zakona.

Škrebić je podsjetio da je prema novom Zakonu godišnji odmor sa 18 povećan na 20 dana, navodeći da svaki radnik početnik ima kalendarski mjesec dana godišnjeg odmora.

Kada je riječ o najnižoj plati, Škrebić je rekao da je Zakonom jasno precizirano da se najniža plata dogovara u zadnjem kvartalu tekuće godine za narednu godinu.

On je naveo da poslodavci u realnom sektoru predlažu da svi radnici dobiju topli obrok u iznosu od 99 KM, dok sindikat traži da se topli obrok isplaćuje u iznosu od 187 KM.

Škrebić je rekao da pregovori o granskim kolektivnim ugovorima idu dobro.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić, rekla je da je Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske zatražila sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske kako bi Vlada Republike Srpske privremenu nametnula odluku, u skladu sa Zakonom.

"Iza leđa oba sindikata dva druga socijalna partnera iznijela su stav koji su prezentovali da nema Opšteg kolektivnog ugovora, već da Vlada donese nepotpunu odluku, odnosno da samo parcijalno uzme pojedine odredbe članova Zakona", tvrdi Mišićeva.

Ona je podsjetila da je cilj donošenja Zakona bio da nema kolektivnih ugovora, ističući da ne postoji nijedan granski kolektivni ugovor koji je usaglašen i dogovoren.

"Radnici Republike Srpske danas u skladu sa Ustavom i zakonom ne mogu imati obračunatu platu", istakla je Mišićeva.

Ona je ocijenila "zaprepašćujućim" da su druga dva socijalna partnera odustala od usaglašavanja Opšteg kolektivnog ugovora dovodeći u zabludu Savez sindikata i Konfederaciju sindikata Republike Srpske.

"Odluka Vlade, koja je djelimična, drastično umanjuje radnička prava i zastrašujuće je da jedino Srpska nema opšti kolektivni ugovor", zaključila je Mišićeva.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 28.06.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772