Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O SUZBIJANJU KORUPCIJE, ORGANIZOVANOG I NAJTEŽIH OBLIKA PRIVREDNOG KRIMINALA: Zakon stupa na snagu 1. jula 2016. godine, kada će biti ugašeno Specijalno tužilaštvo. Njegovu ulogu preuzeće posebno koje će biti formirano u okviru Republičkog tužilaštva, do čijeg formiranja će suđenja koja su pokrenuta na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS biti privremeno obustavljena


  • ZAKON O SUZBIJANJU KORUPCIJE, ORGANIZOVANOG I NAJTEŽIH OBLIKA PRIVREDNOG KRIMINALA: Zakon stupa na snagu 1. jula 2016. godine, kada će biti ugašeno Specijalno tužilaštvo. Njegovu ulogu preuzeće posebno koje će biti formirano u okviru Republičkog tužilaštva, do čijeg formiranja će suđenja koja su pokrenuta na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS biti privremeno obustavljena

Specijalno tužilaštvo, koje je bilo zaduženo za istrage najtežih krivičnih djela, biće ugašeno nakon što 1. jula 2016. godine stupi na snagu nedavno usvojeni Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala ("Sl. glasnik RS", br. 39/2016).

Njegovu ulogu preuzeće posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje će biti formirano u okviru Republičkog tužilaštva. S obzirom na to da posebno odjeljenje još nije formirano, biće privremeno obustavljena suđenja koja su pokrenuta na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS. Neizvjesno je koliko će trajati pauza, jer još nije imenovan šef novog odjeljenja pri Republičkom tužilaštvu, a koji će biti i zamjenik glavnog tužioca RS. Osim toga, treba da budu raspisani i konkursi za tužioce u novom odjeljenju. Planirano je da u okviru odjeljenja bude osnovana jedinica za istrage i bezbjednost koju će činiti načelnik i tužilački istražioci. Istražioci će biti preuzeti iz MUP-a RS ili drugih bezbjednosnih agencija u BiH.

- Republički tužilac je tražio odgađanje suđenja koja su zakazana za jul, a koja su do sada vodili tužioci Specijalnog tužilaštva. Imenovanjem zamjenika glavnog republičkog tužioca otvara se mogućnost da posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva preuzme zastupanje optužnica Specijalnog tužilaštva - objasnili su u Republičkom tužilaštvu.

U Specijalnom tužilaštvu RS su kazali da se nadaju da će proces reintegracije ove institucije biti veoma brzo završen i da neće biti problema u predmetima koje su do sada vodili.

Advokati koji zastupaju optužene u predmetima koje su vodili specijalni tužioci nadaju se da prestanak rada Specijalnog tužilaštva neće donijeti velike poremećaje i duže pauze u suđenjima.

- Vjerujem da neće biti odgađanja suđenja na duži period i da će procedura u vezi sa prestankom rada Specijalnog tužilaštva brzo biti završena. Sada je preuranjeno da govorim da li će to uticati na vođenje sudskog postupka, jer ne mogu da znam koliko će to sve trajati - rekla je advokat Jasminka Jovišević.

Novim Zakonom je predviđeno osnivanje i posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u Okružnom sudu BANJA LUKA, a koje će biti nadležno za krivična djela koja budu istraživali tužioci novog odjeljenja u Republičkom tužilaštvu počinjena na teritoriji cijele RS. Predsjednika i sudije novog odjeljenja raspoređuje predsjednik Okružnog suda iz redova te institucije. Dio postupaka u kojima je potvrđena optužnica koji su pokrenuti na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva do stupanja na snagu novog Zakona biće okončan u sudovima koji ih već vode, a neki će čekati novo sudsko odjeljenje.

Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva biće nadležno za vođenje predmeta u slučajevima 35 najtežih krivičnih djela koja neće moći istraživati druga tužilaštva.

To su, između ostalih, krivična djela organizovanog kriminala, teško ubistvo, otmica, trgovina ljudima i pranje novca.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Nebojša Tomašević, 29.06.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772