Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O ŠUMAMA U FBIH: Neophodno hitno donošenje Zakona

30.05.2024.


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je s predstavnicima nevladinih organizacija o Zakonu o šumama u FBiH, kojim se prvi put u 15 godina donosi pravedno i sveobuhvatno zakonsko rješenje koje će doprinijeti poboljšanju stanja u oblasti šumarstva u Federaciji BiH. Sastanak je uslijedio nakon završene javne rasprave o Nacrtu zakona, u sklopu koje su zaprimljeni prijedlozi, primjedbe i sugestije od 68 zainteresiranih strana, među kojima su i nevladine organizacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Udruženja “Aarhus centar u BiH” i Fondacije “Atelje za društvene promjene - Act”, istaknuto je da dijalog zainteresiranih strana nema alternativu, te da je donošenje Zakona na nivou Federacije BiH nužno i neophodno kako bi se šumama upravljalo na odgovoran i održiv način. Ministar je predstavnicima nevladinih organizacija poručio kako ih vidi kao partnere na putu da se uvede red u oblast šumarstva u Federaciji BiH.

- Prvi put jedna Federalna vlada donosi sveobuhvatan, pravedan i moderan Zakon o šumama i moram biti iskren - to nije svima u interesu. No, šume trebaju svima i vrijeme je da uvedemo red u upravljanje šumama i želimo vašu podršku. Punih 15 godina na nivou Federacije nema propisa za oblast šumarstva, zbog čega Federacija nema značajnog uticaja na rješavanje nagomilanih problema, poput bespravne sječe šuma i nepoštivanja obaveze planskog pošumljavanja - istakao je ministar Hrnjić.

Naglasio je kako se zbog nepostojanja Zakona o šumama ne može usvojiti Šumarski program Federacije BiH, zbog čega Federacija ne može pristupiti finansijskim sredstvima iz različitih EU fondova.

Sastanak je bio prilika da se ukaže i na dijelove zakonskih rješenja koja bi trebala doprinijeti poboljšanju stanja u oblasti šumarstva.

- Neće više biti moguće da isti planiraju sječu, izvršavaju sječu i kontroliraju koliko se sječe. To nije dobra praksa i to se ovim zakonom mijenja na način da Federacija planira, kantoni izvršavaju, a zajednički kontroliraju, kako bi se šumama upravljalo održivo. Strožije ćemo kažnjavati sve nelegalne radnje u oblasti šumarstva. Šume trebaju svima, vrijeme je da uvedemo red u upravljanje šumama i želimo vašu podršku - poručio je nevladinim organizacijama ministar Hrnjić.

U saopćenju Ministarstva navodi se da su zbog nepostojanja zakona punih 15 godina izgubljeni milioni u naknadama koje se nisu ubirale, a koje su trebale biti uložene natrag u šume. Zakon o šumama omogućit će da se naknadama upravlja transparentno, jer će se nalaziti na posebom namjenskom računu, te će se na jasno propisane načine uz kontrolisane procedure ta sredstva ponovo vraćati u šume za podizanje novih šuma, protivpožarne zaštite i druge namjene s ciljem održivog gospodarenja šumama i unaprijeđenja oblasti šumarstva u cjelini.

Ministar Hrnjić zahvalio se predstavnicima nevladinog sektora na podršci i kontinuiranim naporima da kroz svoje aktivnosti promovišu odgovorno upravljanje šumama i time daju doprinos na usvajanju zakonskih rješenja koja će sistemski poboljšati stanje u oblasti šumarstva na području Federacije BiH. Za kraj im je poručio da je namjera ovog ministarstva da u što kraćem roku Vladi Federacije BiH dostavi Nacrt zakona o šumama u FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Vlade FBiH, 27.05.2024.

Naslov: Redakcija