Zastava Srbije

NEOPHODNO UNAPRJEĐENJE ZAKONSKE REGULATIVE U OBLASTI RADA I ZAPOŠLJAVANJA U FBIH

30.05.2024.


Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je sastanak s predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH na kojem su razmatrani aktuelni izazovi i aktivnosti u oblasti rada, zapošljavanja i zaštite na radu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Na sastanku je napravljen presjek dosad pokrenutih zajedničkih aktivnosti Ministarstva i Udruženja poslodavaca. Diskutirano je o potrebnim izmjenama zakonskih regulativa koje se odnose na rad, zapošljavanje i zaštitu na radu, uključujući zakone o radu, zaštiti na radu, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, te profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i Zakon o vijeću zaposlenika.

- Udruženje poslodavaca pohvalilo je donošenje dopune Zakona o radu koja se odnosi na privremene i povremene poslove, omogućujući tako studentima legalno zaposlenje. Istaknuto je da je ovo značajan korak naprijed u regulaciji tržišta rada, jer omogućava regularno zapošljavanje studenata koji su do sada bili dijelom sivog i crnog tržišta rada usljed neusklađenosti zakonskih propisa s promjenama na tržištu rada.

Također, dogovorena je zajednička organizacija radionice za poslodavce s ciljem upoznavanja sa izmjenama koje trebaju biti implementirane u interne akte kako bi se uskladili s dopunom Zakona o radu i omogućili angažiranje studenata na privremenim i povremenim poslovima - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ova inicijativa naglašava zajednički cilj Ministarstva i Udruženja poslodavaca da se stvore povoljniji uslovi za rad i zapošljavanje, te unaprijedi zaštita prava radnika u FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Vlade FBiH, 28.05.2024.

Naslov: Redakcija