Zastava Srbije

PRIJEDLOG REBALANSA BUDŽETA REPUBLIKE SRPSKE ZA 2022. GODINU: Dodatna sredstva uglavnom usmjerena na stanovništvo i privredu

30.05.2022.


Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, izjavila je, da je utvrđen Rebalans budžeta koji je dodatno proširen sa 358 miliona maraka i sada iznosi 4 milijarde 382 miliona maraka, te da su sredstva uglavnom usmjerena na stanovništvo i privredu.

Osnovni razlozi rebalansa su inflatorna kretanja i promjene na prihodnoj i rashodnoj strani, istakla je ministarka, navodeći da je u Rebalansu planirano povećanje plata u javnom sektoru, za šta će biti izdvojeno dodatnih 55,7 miliona, a za penzije 10 odsto i to je ukupno povećanje postojećeg budžeta za 90 miliona KM.

“Povećali smo i sva boračka davanja za deset odsto i to je dodatnih 17,3 miliona i socijalnu zaštitu smo isto povećali za 10 odsto i to je negdje oko 4,5 miliona", navela je ministarka i dodala da su investicije povećane za 90 miliona KM, te da je planirana stavka od 50 miliona KM koja bi trebala služiti za jednokratna davanja ugroženim kategorijama kao što su socijalni slučajevi, borci, penzioneri i omladina.

Ministarka finansija se osvrnula i na odluku Vlade Republike Srpske o povećanju minimalne plate koja sada iznosi 650 KM, te istakla da je ovo realna slika u ovom trenutku i da će se ići ka daljem povećanju u budućem periodu.

Govoreći o stanju u privredi, ona je navela da je Republika Srpska u prošloj godini imala rekordan izvoz i da je pokrivenost uvoza izvozom u jednom momentu iznosila 92 odsto, ali da se sada izvoznici suočavaju sa problemima u nabavci sirovina i energenata, te da se u narednom periodu veća pažnja mora usmjeriti za podršku izvozno orijentisanim privrednim subjektima.

Ministarka je istakla da su Rebalansom povećane subvencije privredi, te da je planiran iznos za 40 miliona veći od planiranog budžeta za 2022. godinu. Od pomenutog iznosa samo 23 miliona KM se odnosi na povećanje subvencija poreza i doprinosa u svrhu povećanja plata. Ona je najavila da će svakom privrednom subjektu koji poveća plate svojim radnicima biti vraćen dio za koji je povećana plata.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 21.05.2022.

Naslov: Redakcija