Zastava Srbije
glavna-slika

PRIJEDLOG ZAKONA O PODSTICAJIMA U PRIVREDI RS: Ako je početni iznos plate radnika viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na sredstva u iznosu od 70 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ako je početni iznos viši od najniže plate, odnosno 450 KM, ali ne i veći od 550 KM, ostvaruje pravo na sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 30 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate

30.05.2019.


Poslodavci u Republici Srpskoj koji radnicima povećaju platu za 100 maraka po Prijedlogu zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, umjesto šezdesetak KM obaveza prema državi, ubuduće će plaćati oko 20.

Ovo se odnosi samo na radnike čija je plata viša od 550 KM, dok je za one ispod računica sasvim drugačija.

U ovom drugom slučaju poslodavac ima pravo na 30 odsto povrata po osnovu doprinosa na povećanje plate, što znači da će na 100 maraka povišice umjesto šezdeset plaćati nešto preko 40 maraka doprinosa.

Vlada RS je Prijedlog zakona utvrdila na posljednjoj sjednici održanoj prošle sedmice.

Prema najavama nadležnih, a s obzirom na to da je u pitanju hitan postupak, na snagu bi trebalo da stupi početkom jula.

Razlog za njegovo donošenje, kako je saopšteno, je da se u cilju sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja stvore uslovi za povećanje plata u realnom sektoru, pokrene privredni rast i investicije.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako podržavaju sve ono što je u interesu privrede i njenog rasterećenja, ali i dodaju kako je potrebno imati jednakost u pristupu koje, prema njihovoj ocjeni, ovo zakonsko rješenje nema.

"Na ovaj način biće nagrađeni oni koji nisu do sada povećavali plate i koji će to tek uraditi. Oni koji su već povećali i više nemaju tu mogućnost jer su dostigli svoj limit, neće biti obuhvaćeni. Za njih nema nagrade. Nama su potrebna sistemska rješenja koja bi bila jednaka prema svim privrednim društvima", ukazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS kaže kako je mnogim poslodavcima omogućeno da kroz ovaj zakon lakše izađu iz sive zone.

"Potrebno je pojačati borbu protiv sive ekonomije kako bi se povećali prihodi i smanjili porezi i doprinosi", kaže on.

U Konfederaciji sindikata RS kažu kako podržavaju sve što ide u prilog povećanju plata radnika.

"Jasno je da će poslodavci i Vlada RS morati da se presaberu i povećaju plate radnicima, inače će ostati bez njih", ukazao je Obrad Belenzada, potpredsjednik ove sindikalne organizacije.

U Savezu sindikata RS su kratko poručili kako će se po ovom pitanju izjasniti kada prouče tekst zakona.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS su ukazali kako trenutna visina plata na tržištu rada u realnom sektoru i međunarodna kretanja uzrokuju migracije radnika iz Republike Srpske, a što ima negativan uticaj i na produktivnost i konkurentnost privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

"S obzirom na ove okolnosti, pristupilo se izradi zakona o podsticajima po hitnom postupku kako bi se što hitnije djelovalo u pravcu povećanja plata radnika", saopštili su iz Ministarstva.

Inače, privredni subjekti će pravo na podsticaj ostvariti u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi period od 1. jula do 31. decembra u kalendarskoj godini.


IZVOR: Vebsajt Nezavisnost, Dejan Tovilović, 28.05.2019.

Naslov: Redakcija