Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VLADA FBIH: Utvrđen Nacrt zakona o šumama, donjeta odluka o zabrani blokada na svim saobraćajnicama u FBiH


Vlada Federacije BiH utvrdila je na sjednici u Mostaru Nacrt zakona o šumama i uputila ga u redovnu parlamentarnu proceduru. U cilju osiguranja sigurnosti građana, prometa putnika i roba i neometanih ekonomsko-finansijskih tokova, Vlada Federacije BiH zabranila je blokadu svih autoputeva, regionalnih i magistralnih cesta na teritoriji Federacije BiH.

Po riječima federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, Nacrt zakona o šumama prevashodno uređuje zaštitu šuma i šumskog zemljišta, koji čine preko 50 posto teritorije Federacije BiH, i njim se obezbjeđuje državno gospodarenje jednim od najvrjednijih prirodnih resursa u Federaciji BiH.

Utvrđivanje ovog Nacrta zakona uslijedilo je, kako je naveo, nakon sedam godina zakonskog vakuuma jer Federacija BiH nema Zakona o šumama na nivou Federacije BiH.

"Nacrtom zakona o šumama obezbjeđuje se i transparentnost prodaje šumskih drvnih sortimenata i Vlada će donijeti podzakonski akt kojim će utvrditi kriterije za bodovanje kupaca na tržišnim osnovama, kojom će se obezbijediti mogućnost da poduzeća sa većim stepenom finalizacije pod istim uslovima imaju prednost kod raspodjele sirovine", pojasnio je Dedić.

Pooštrena je i kaznena politika, a predviđene su daleko veće kazne za nepoštivanje Zakona o šumama, kako za korisnike šuma tako i za sve one koji se ponašaju suprotno odredbama zakona.

Ovim zakonom su propisane jasne obaveze, nadležnosti, ali i odgovornosti i sankcije za nepoštovanje zakona.

U cilju osiguranja sigurnosti građana, prometa putnika i roba i neometanih ekonomsko-finansijskih tokova, Vlada Federacije BiH zabranila je blokadu svih autoputeva, regionalnih i magistralnih cesta na teritoriji Federacije BiH.

Vlada traži da ministarstva unutrašnjih poslova kantona, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima, ne izdaju odobrenja za okupljanje pravnim i/ili fizičkim osobama, ukoliko procijene da će to dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana, prometa putnika i roba ili ometati ekonomsko-financijske tokove.

Od kantonalnih MUP-ova je zatraženo i da na području svojih kantona odrede adekvatna mjesta predviđena za okupljanja građana i/ili pravnih osoba, radi javnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa.

Po riječima federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, Vlada je usvojila odluku da se iz tekuće pričuve izdvoji nedostajućih 1.011.000 KM za nabavku cjepiva za imunizaciju, kao i informaciju o aktivnostima glede utvrđivanja novog Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini i esencijalne liste lijekova na državnoj razini.

Dodao je kako je zaključeno da će se Vlada Federacije BiH obratiti Vijeću ministara i tražiti žurno donošenje esencijalne liste lijekova, kao i novog Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini, ali uz striktno poštovanje propisanih procedura utvrđenih Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik BiH", br. 58/2008).

Jedan od zaključaka je, kako je rekao Mandić, da će Vlada Federacije BiH zatražiti od Vijeća ministara da, prije donošenja novog Pravilnika, bude sačinjena finansijska simulacija njegove primjene u odnosu na sredstva obveznog zdravstvenog osiguranja.

Govoreći o Izvještaju o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje, koji je Vlada Federacije BiH usvojila, direktor tog zavoda Omer Korjenić istakao je kako je u prošlog godini zabilježen nastavak tendencije rasta broja zaposlenih, dok je broj nezaposlenih smanjen.

"Ovaj trend je nastavljen i u ovoj godini tako da smo u martu ove godine u Federaciji BiH imali 452 958 zaposlenih, što je za skoro 2500 više u odnosu na januar ove godine. Također, kada posmatramo broj nezaposlenih, u aprilu ove godine imali smo 377 926 nezaposlenih osoba što je za skoro 12 800 manje u odnosu na januar", rekao je Korjenić.

On ističe kako je ovo prvi put nakon osam godina da imamo ovako drastičan pad broja nezaposlenih osoba, što, kako je rekao, sigurno govori o revitalizaciji privrednih aktivnosti u Federaciji BiH.

"Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i da ćemo i u drugoj polovini imati ta pozitivna kretanja", poručio je Korjenić.


Izvor: Vebsajt BHRT, 27.05.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772