Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH: 30. maja 2016. godine vanredna sjednica na kojoj će raspravljati o jedinstvenom programu obrade podataka dobijenih popisom stanovništva u BiH iz 2013. godine, koji je donesen bez saglasnosti RS


Predstavnički dom Parlamenta BiH održaće u ponedjeljak, 30. maja 2016. godine, vanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati o jedinstvenom programu obrade podataka dobijenih popisom stanovništva u BiH iz 2013. godine, koji je donesen bez saglasnosti RS.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, a povodom odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o načinu obrade podataka dobijenih popisom, a koja je donesena bez saglasnosti predstavnika RS.

Na sjednici Parlamenta trebalo bi da bude raspravljano o tome da od Savjeta ministara BiH bude zatraženo da dostavi informaciju u vezi sa Jukićevom odlukom.

Prema toj odluci oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica biće tretirani kao stalni stanovnici BiH, iako tu ne žive.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da su poslanici SNSD-a podnoseći zahtjev za sazivanje sjednice, imali u vidu činjenicu da Vlada RS smatra Jukićevu odluku nezakonitom, da je, kao takvu, ne prihvata i da zahtijeva da bude stavljena van snage.

- Imamo snažnu argumentaciju iz Zavoda za statistiku Srpske, prema kojoj je ova odluka nezakonita i štetna, kao i pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću i njegovim zamjenicima Mirku Šaroviću i Vjekoslavu Bevandi, u kome se navodi da je Savjet ministara nadležan i u obavezi da razmotri nezakonitu Jukićevu odluku, da je stavi van snage i da postavi pitanje odgovornosti direktora Agencije za statistiku BiH za donošenje nezakonitih odluka - rekao je Košarac.

Direktor Zavoda za statistiku RS, Radmila Čičković, rekla je nakon sastanka Centralnog popisnog biroa sa predsjedavajućim Međunarodne posmatračke operacije (IMO) Piterom Everersom, da mu je prenijela stavove ove institucije da je odluka o utvrđivanju jedinstvene metodologije nezakonita.

Ponovila je da je riječ o dokumentu koji je Jukić donio bez saglasnosti entitetskih zavoda i da se taj dokument nikada nije razmatran na sjednicama Centralnog popisnog biroa.

Predstavnici IMO i Evrostata razgovarali su proteklih dana sa rukovodstvima statističkih institucija, a Everers je rekao da je odluka o objavi jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva u skladu sa preporukama koje je prije dvije godine dala IMO misija.

Izrazio je nadu da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni do 1. jula 2016. godine, kada je i zakonski rok.

- Pozivamo sve aktere da podatke drže u tajnosti sve do objave. Nakon toga, vjerujem da ćemo uzeti u obzir cijeli popis, prebrojavanje i druge korake, i na osnovu toga dati svoju ocjenu ukupnog kvaliteta procesa popisa - rekao je Everers i dodao da akteri popisa treba da definišu preostale korake i poručio da konačne rezultate očekuju do novembra 2016. godine.

Rekao je da entiteti mogu objaviti rezultate popisa, te da su podaci vlasništvo Agencije za statistiku i entitetskih zavoda. Specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark ponovio je da EU ne interesuje koliko u BiH ima Srba, Bošnjaka i Hrvata, da im je važno koliko u BiH ima poljoprivrednika, koliko je radnika, jer je to važno za socio-ekonomske reforme u BiH. Najavio je tehničku pomoć EU BiH da bi prvi rezultati popisa mogli biti objavljeni u predviđenom roku.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 27.05.2016.