Zastava Srbije

OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR U REPUBLICI SRPSKOJ VAŽI DO 30. MAJA 2016. GODINE


Opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj važi do ponedjeljka, 30. maja 2016. godine, a socijalni partneri nisu održali nijedan sastanak kako bi usaglasili šta će biti sa radničkim pravima poslije toga.

Iako je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ranije najavio da će održati sastanak sa poslodavcima i sindikatima, to se još uvjek nije desilo.

Savanović je rekao da ako ne bude postojala saglasnosti socijalnih partnera, Vlada RS će shodno Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016) odrediti odredbe opšteg kolektivnog ugovora.

Savanović je poručio da niko od socijalnih partnera ne može biti isključiv, već da svi moraju praviti kompromise.

"Svi moramo činiti kompromise ukoliko hoćemo da napravimo harmoniju u funkcionisanju, odnosno razvoj realnog sektora i zapošljavanje ljudi", rekao je Savanović.

On je ponovio da niko ne može tražiti maksimum u svojim zahtjevima, te poručio da se neće desiti ništa čime bi radnik bio oštećen ili bi bila uskraćena radnička prava.

Predstavnici poslodavaca i radnika potvrdili su da nisu dobili poziv Vlade RS na nove razgovore.

- Mi smo spremni da sjednemo za sto i da razgovaramo. Međutim, izgleda da nema nikakve volje da se organizuje sastanak i da vidimo šta će biti sa radničkim pravima poslije ponedjeljka - naveli su predstavnici radnika.

Opšti kolektivni ugovor prestao je da važi 20. aprila 2016. godine, kada je istekao rok iz novog Zakona o radu da bude definisan novi. Kako bi radnička prava ostala zaštićena, Vlada RS je krajem aprila donijela odluku o produženju važenja opšteg kolektivnog ugovora do 30. maja 2016. godine.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, M. Mi., 27.05.2016.