Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA KRIVIČNOG ZAKONA BIH: Prijedlog zakona upućen u parlamentarnu proceduru, sa ciljem proširenja kažnjavanja govora mržnje i poticanja na nasilje, posebno na internetu i društvenim mrežama

30.04.2021.


Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, saopštio je da je u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjenama Krivičnog zakona BiH.

"Uputio sam u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjene Krivičnog zakona BiH sa ciljem proširenja kažnjavanja govora mržnje, na način da to ne bude, kao do sada, samo 'nacionalna, rasna ili vjerska mržnja ili netrpeljivost'", saopštio je Zvizdić.

Kako navodi, primjena zakona bi se odnosila u vezi sa svakim oblikom mržnje koji "godinama kontaminira javni prostor u BiH".

"Mislim da je krajnje vrijeme da kao država preventivno djelujemo kroz izmjenu krivičnog zakonodavstva i zaustavimo govor mržnje i poticanje na nasilje, posebno na internetu i društvenim mrežama", ukazao je i dodao još:

"Samo kroz toleranciju, međusobno uvažavanje i istinsko razumijevanje drugog i drugačijeg možemo graditi zajedničku evropsku budućnost".


IZVOR: Izvor: Vebsajt Nezavisne, 26.04.2021.

Naslov: Redakcija