Zastava Srbije

U RS RELAKSIRANE MJERE ZA ODREĐENE PRIVREDNE SUBJEKTE I STARIJE OD 65 GODINA

30.04.2020.


Republički štab za vanredne situacije održao je 26. sjednicu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su sve odluke u vezi sa epidemijom virusa korona, koje su važile do 27. aprila, produžene do 11. maja, ali su neke od njih relaksirane, kao što su mjere koje se odnose na lica starija od 65 godina i neke privredne subjekte.

"Postoje određene korekcije. Naši zaključci će brzo biti objavljeni sa dodatkom za privredne subjekte kojima odobravamo rad. U ovom zaključku su propisani uslovi koji moraju da se ispune da bi se mogla obavljati djelatnost, a kako se ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi i uticalo na širenje virusa korona", rekao je premijer Višković.

Prema njegovim riječima, jedna od mjera koja je relaksirana odnosi se na osobe starije od 65 godina kojima će svaki dan od ponedjeljka do petka, u periodu od 7.00 do 10.00 časova biti dozvoljena šetnja uz obavezno nošenje maski, rukavica i izbjegavanje okupljanja u grupe od više od tri osobe.

"Od 28. aprila od 7.00 do 19.00 časova mogu da počnu sa radom i uslužne radnje, kao što su autoperionice, vulkanizeri, automehaničarske radnje, perionice tepiha, hemijske čistionice, zatim radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom, saloni namještaja, druge zanatsko preduzetničke radnje, osim frizerskih salona, a rad je dozvoljen i muzejima i bibliotekama", rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Višković je istakao da će šalter sale i matične službe u lokalnim zajednicama početi sa radom u intervalu od 7.00 do 15.00 časova.

"Omogućiće se, uz poštovanje svih preventivnih mjera, rad kuhinja i dostave hrane i pića iz ugostiteljskih objekata, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred tih objekata", pojasnio je premijer Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je rekao da se ovo ne odnosi na trgovine neprehrambenom robom koje su u tržnim centrima, te da će se o njima odlučivati od 1. maja.

"Od tog datuma omogućićemo i rad tržnim centrima u kojima će i dalje biti zabranjen rad dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa. Od 1. maja, od 6.00 do 13.00 časova, omogućiće se rad stočnih pijaca, a u bolnicama Republike Srpske i domovima zdravlja počeće sa radom specijalističke i supspecijalističke ambulanti sa oko 50 odsto kapaciteta, u skladu sa prioritetima", objasnio je predsjednik Vlade Srpske.

Premijer Višković je dodao da će Vlada poslije 10. maja, na osnovu epidemiološke situacije u tom trenutku, odlučivati o ukidanju vanrednog stanja.

"Ukoliko epidemiološka situacija bude u skladu sa našim očekivanjima i ovim što trenutno imamo predložićemo ukidanje vanrednog stanja", naglasio je premijer Višković i dodao da je sigurno da će zadnji početi sa radom hoteli, restorani i kafići.

Predsjednik Vlade je rekao da na sjednici Republičkog štaba nisu donosene mjere poput onih u Federaciji BiH, a u vezi kojih se struka i donosioci odluka nisu saglasili.

"Iza naših mjera stoji struka i oni su dali odobrenje da možemo početi sa relaksacijom kada je riječ o određenim djelatnostima u Srpskoj u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom", ponovio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 27.04.2020.

Naslov: Redakcija