Zastava Srbije

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Agencija za javne nabavke ukazuje da Zakon nije suspendovan za vrijeme pandemije koronavirusa u BiH

30.04.2020.


Iz Agencije za javne nabavke oglasili su se s reakcijom da se od proglašenja panemije koronavirusa u BiH, kontinuirano se u bh. medijima i javnosti, da li namjemo ili kao rezultat neznanja, provlače dvije netačne informacije.

Radi se o informacijama da je Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik BiH", br. 39/2014) suspendovan, i da je Agencija omogućila nabavke po hitnom postupku putem izuzeća i pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci zbog krajnje hitnosti.

"Kreiranje i prenošenje ovakvih vijesti rezultira podrivanjem sistema javnih nabavki u BiH, a ponekada îma prizvuk otvorene sugestije ugovornim organima i ponudačima da se nabavljaju mimo odredbi i uslova propisanih Zakonom o javnim nabavkama, śto u krajnjoj liniji kada je pomenuti Zakon prekršen može imati karakter pozivanja na izvršenje prekršajnih i krivičnih djela", poručuju iz Agencije.

"Objavljeni tekst Poljoprivredno gazdinstvo Srebrna malina je uvoznik kineskih respiratora u FBiH na samom kraju sadrži neistinu da je suspendovan Zakona o javnim nabavkama. Objavljeni tekst 'Sumnjivi koraci na putu do respiratora: Kad vlast lovi u mutnom usred pandemije' sadrži neistinu da je Agencija za javne nabavke omogućila pregovarački postupak u slučaju hitnosti", reagovali su iz Agencije.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.04.2020.

Naslov: Redakcija