Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O FISKALNIM SISTEMIMA: Advokati iz Brčkog obustavili rad i zastupanje u postupcima pred sudovima i organima uprave zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti

30.04.2019.


Advokati advokatskih kancelarija sa sedištem u Brčko distriktu obavestili su pravosudne i druge institucijije u Brčkom da su od 26. aprila 2019. godine obustavili rad i zastupanje advokata u postupcima pred sudovima i organima uprave zbog fiskalizacije advokatske delatnosti.

Mirko Simić, advokat iz Brčkog i član protesnog odbora advokata sa sedištem u Brčko distriktu kaže da će obustava trajati sve dok se ne izmeni Zakon o fiskalnim sistemima ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 22/2016 i 48/2018) Brčko distrikta.

Imajući u vidu činjenicu da prema ovom Zakonu inspektor može zbog određenih propusta advokatu zatvoriti advokatsku kancelariju na 15 dana, a potom i duže smatramo da se krše temeljni principi samostalnosti i nezavisnosti advokatske delatnosti na šta smo stalno upozoravali – kaže Simić.

Odluku brčanskih advokata o obustavljanju rada podržale su advokatske komore Republike Srpske i FBiH.

Ovo je krajnja mera koju smo morali primeniti jer nismo naišli na razumevanje organa vlasti i o ovoj temi se nije htelo razgovarati – kaže Simić. Pojašnjava da će advokati biti u svojim kancelarijama, ali neće prisustvovati suđenjima u bilo kojem postupku o čemu su obavestili Osnovni, Apelacioni sud, Tužilaštvo i Pravobranilaštvo Brčko distrikta.

Za nas su sva ročišta, pretresi i rasprave kod pravosudnih i organa uprave odložene do daljnjeg. Nećemo dostavljati nove tužbe i predmete niti će to uraditi bilo koji advokat upisan u imenik advokatskih komora RS ili FBiH - pojašnjava Simić.

Advokati podsećaju da su najstarije strukovno udruženje u BiH i da su za razliku od entiteta i zemalja u okruženju jedino u Brčkom koje je uključeno u sistem fiskalizacije.

Brčko distrikt ima 34 advokata koji su prema vlastitom izboru članovi jedne od entitetskih advokatskih komora.


IZVOR: Vebsajt Blic, Cvijeta Kovačević, 25.04.2019.

Naslov. Redakcija