Zastava Srbije

U PRIPREMI ZAKON O AMNESTIJI U RS

30.04.2018.


Istina je da će novi Zakon o amnestiji Republike Srpske jednu četvrtinu zatvorske kazne opraštati i osuđenicima za ratne zločine, potvrdio je to Slobodan Protić, član odbora za prijedloge Narodne Skupštine.

Očekuju da Ministarstvo pravde uputi Nacrt po hitnom postupku i da se pred poslanicima nađe već narednog mjeseca. Da ne bude zabune, Evropska konvencija o ljudskim pravima, kaže, neće biti kamen spoticanja, jer će se na listi naći samo oni osuđenici za ratne zločine kojima su sudovi u Srpskoj izrekli blaže zatvorske kazne.

"Naravno, taj zakon predviđa da ona osuđena lica koja su počinila preteške ratne zločine i imaju kaznu zatvora od 30 do 40 godina ne bi bila u obuhvatu Zakona o amnestiji", izjavio je Slobodan Protić, Odbor za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske.

Nezvanično, Zakon je trebalo da se nađe na skupštinskoj sjednici još prošle godine, ali tada je, pojedinim poslanicima smetalo to što je obuhvatao i osuđenike za privredni kriminal. Na opraštanje jedne četvrtine kazne, između ostalih, neće imati pravo osuđenici za polno nasilje, navođenje na prostituciju, trgovinu ljudima, proizvodnju i promet droga. Radna verzija predviđa da sud koji je donio presudu odlučuje i o amnestiji osuđenog, ali i pravo na žalbu.

"Osuđeni i njegov branilac mogu podnijeti žalbu višem sudu ako nije donijeto rješenje o amnestiji, a ispunjeni su propisni uslovi za njegovo donošenje ili je rješenjem predsjednika suda pogrešno obračunato vrijeme koje amnestija obuhvata", navodi se u tekstu.

U Ministarstvu pravde za sada kažu da će radnu verziju uputiti Odboru za prijedloge Narodne skupštine. Članovi odbora ranije su obišli osuđenike u zatvorima u Banjaluci, Foči i Trebinju, pa i kazneno-popravne ustanove Federacje. Osuđenici su se, uglavnom, žalili na period od 12 godina od donođenja posljednjeg Zakona o amnestiji.Za primjenu tog zakona u Srpskoj neće biti potrebna dodatna budžetska sredstva.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 26.04.2018.

Naslov: Redakcija