Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: EU upozorava da je usvajanje zakona “korak u pogrešnom smjeru”

30.03.2023.


Evropska unija je izrazila žaljenje povodom izglasavanja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu.

"Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva", naveli su iz Evropske unije.

Istakli su da je Evropsko vijeće dodijelilo je Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine i da kandidatski status dolazi sa velikim očekivanjima. Komisija je u svojoj preporuci za dodjelu kandidatskog statusa definisala korake na kojima Bosna i Hercegovina treba raditi, a jedan takav korak je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija.

"Odluka je nesporno korak u pogrešnom smjeru sa užasavajućim efektom na slobodu medija u Republici Srpskoj, dok istovremeno dovodi u pitanje stratešku opredijeljenost vladajućih stranaka u Republici Srpskoj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji", upozorili su iz EU.

Ukazali su da ukoliko zakon bude u konačnici usvojen, imat će ozbiljne posljedice na okruženje za civilno društvo (ključni prioritet 11.) i slobodu izražavanja i medija (ključni prioritet 12.) u Republici Srpskoj, kao žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

"Evropska unija poziva Republiku Srpsku da povuče izmjene i dopune i osigura punu zaštitu slobode izražavanja i medija. Ispunjavanje ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije je preduslov da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore", podsjetili su i EU.

Na kraju su poručili da Evropska unija očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju 14 ključnih prioriteta, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 23.03.2023.

Naslov: Redakcija