Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojeni prijedlozi zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu i o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH

30.03.2023.


Na 4. hitnoj sjednici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Dom je prethodno usvojio zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Predstavnički dom usvojio je i zaključak kojim preporučuje Domu naroda PSBiH da Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju doma upućen je prijedlog zaključka poslanika Šerifa Špage prema kome Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da sa budžetskog dijela Budžeta institucija BiH za 2023. godinu “Zbirni pregled rashoda po ekonomskim kategorijama i izvorima finansiranja” sa rednog broja VII “Rezervisanje” iznos od 6.000.000 (šest miliona) KM planira za višegodišnji projekat Ministarstva odbrane BiH – nabavka helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom usvojio je po hitnom postupku i Prijedlog zakona o dopuni Zakona plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovini, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Dom je prethodno prihvatio zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku. Ovim Prijedlogom zakona predviđeno je da se plaće i naknade imenovanim i izabranim licima u institucijama BiH, koja imaju koeficijent iznad 8,00, obračunavaju uz primjenu osnovice od 535,00 KM.

Dužnost poslanice Predstavničkog doma PSBiH davanjem svečane izjave je preuzela Elvisa Hodžić. Gospođi Hodžić mandat je dodijelila Centralna izborna komisija BiH umjesto Zlatka Miletića, koji je izabran za delegata u Domu naroda PSBiH.


IZVOR: Vebsajt Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, 29.03.2023.

Naslov: Redakcija