Zastava Srbije

ZAKON O POSEBNOM REGISTRU LICA PRAVOSNAŽNO OSUĐENIH ZA KRIVIČNA DJELA SEKSUALNE ZLOUPOTREBE I ISKORIŠTAVANJA DJECE: Upis podataka vršiće se na osnovu podataka iz pravosnažnih presuda, ali kada se radi o osobama koje se već nalaze u kaznenoj evidenciji oni će biti preuzeti iz tog dokumenta.

30.03.2018.


U Republici Srpskoj (RS) bit će uspostavljen Registar pedofila. Uslovi za to su osigurani nakon što je entitetski parlament usvojio Zakon o posebnom Registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Svrha donošenja Zakona je osiguranje zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, te sprečavanje pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

Pravo uvida u Registar osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece u kojem će biti svi osnovni podaci o pravosnažno osuđenim, imat će policija, tužilaštvo i sudovi.

Upis podataka vršit će se na osnovu podataka iz pravosnažnih presuda, ali kada se radi o osobama koje se već nalaze u kaznenoj evidenciji oni će biti preuzeti iz tog dokumenta.

Sve osobe i institucije koje će zapošljavati osobe za rad s djecom bit će dužne da provjere da li je potencijalni radnik evidentiran u ovom registru.

Osobe koje budu upisane u registar imat će posebne obaveze, da se javljaju policiji jednom godišnje lično, prilikom putovanja prijave gdje idu, koliko ostaju..., a ta obaveza bi trajala deset godina, nakon izdržane kazne, ako u tom periodu ne ponovi krivično djelo.

Po Krivičnom zakoniku Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017) osude za ta krivična djela ostaju doživotno.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 29.03.2018.

Naslov: Redakcija