Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VIJEĆE MINISTARA BIH: Usvojen Nacrt zakona o osiguranju depozita u bankama BiH

30.03.2018.


Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, jedan od ključnih reformskih zakona za nastavak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH i uvedena mogućnost restrukturisanja banaka. Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Prijedlog zakona biće upućen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost Upravi za indirektno oporezivanje BiH za potpisivanje Ugovora o pravu građenja s Vladom Republike Srpske u cilju izgradnje graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija uz obavezu dostavljanja Vijeću ministara BiH kompletne prateće dokumentacije.

Tim ugovorom Uprava za indirektno oporezivanje dobija pravo građenja bez naknade na graničnom prijelazu Bratunac – Ljubovija na period dok postoji njena potreba za objektima na zajedničkom graničnom prijelazu Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Na taj način riješeno je jedno od važnih pitanja za nastavak realizacije tog projekta koji, kako je navedeno u saopštenju, od početka ima bezuslovnu podršku Vijeća ministara BiH.

U prilog tome ide činjenica da je Vijeće ministara BiH osiguralo 11 miliona KM za izgradnju tog graničnog prijelaza, a prethodno je sa Vladom Republike Srbije potpisan Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Vijeće ministara još jednom iskazuje opredjeljenje za potpuno provođenje sporazuma o graničnim prijelazima i pograničnom saobraćaju s Republikom Srbijom te će Ministarstvo sigurnosti BiH ponovo od nadležnih organa Republike Srbije zatražiti da imenuju predstavnike u zajedničku komisiju za provođenje tih sporazuma, navedeno je nakon današnje sjednice.

Na sjednici je saopšteno je da bi uskoro pred Vijećem ministara BiH trebalo da se nađe sveobuhvatna informacija o migrantskoj krizi i povećanju broja ilegalnih ulazaka migranata u BiH, koju će pripremiti Ministarstvo sigurnosti, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice te drugim nadležnim institucijama.

Informacija će sadržavati prijedlog mjera koje će nadležne institucije u kratkom periodu provesti u našoj zemlji kako bi se smanjila ilegalna propusnost granica i osiguralo humano zbrinjavanje izbjeglica.

Utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Tromeđa je zajednička tačka granice katastarskih opština: Sočiće (Republika Srbija), Poblaće (Crna Gora) i Đakovići /Zaborak/ (Bosna i Hercegovina) i nalazi se u mjestu zvanom Zelena Glava, gdje će biti postavljena odgovarajuća tromeđna granična oznaka.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora ranije su potpisale Ugovor o državnoj granici, dok ugovor o granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije nije potpisan.

Ministarstvo civilnih poslova dostaviće Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je predsjedavajući Državne komisije za granicu.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 28.03.2018

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772