Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Odbor za ustavna pitanja usvojio odgovor Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

30.03.2018.


Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske usvojio je odgovor Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti člana 2. stav (1) Zakona o Danu Republike koji će biti upućen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U odgovoru se traži od Ustavnog suda BiH da odbaci ovakav zahtjev kao neustavan.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je predsjedavao sjednicom Odbora za ustavna pitanja, nakon sjednice, izjavio je novinarima da se očekuje da Ustavni sud BiH odbaci kao neosnovan zahtjev kojim su osporene odredbe Zakona o Danu Republike.

"Dan Republike obilježava se, kao što je poznato, kao sekularni, a ne vjerski praznik i njime se ravnopravno i jednako tretiraju svi narodi i građani bez obzira na nacionalnu ili religijsku pripadnost, te zbog toga očekujemo da Ustavni sud BiH odbaci taj zahtjev", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je istakao da Ustavni sud BiH ne bi trebao da se upušta u ocjenjivanje percepcije istorijskih i političkih činjenica, te da različitost ne bi trebao da ocjenjuje kao problem, već kao bogatstvo našeg društva.

"Ukazano je i na razlike u sudskom postupanju u dva ranija spora koja su se odnosila na Dan Republike i 1. mart. U tim postupcima imali smo potpuno različita obrazloženja iako se radilo o istim povodima", Ukazao je Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je naveo da se 9. januar odnosi samo na Republiku Srpsku i da je to praznik svih njenih konstitutivnih i ostalih naroda i građana.

"Zato nijedan akt niti sudska odluka ne mogu promijeniti istorijske činjenice u vezi sa datumom i okolnostima proglašenja Republike Srpske. To je datum prije ratnih sukoba", ukazao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je zaključio da bi bilo opravdano da Ustavni sud BiH, imajući u vidu značaj ovog predmeta, organizuje javnu raspravu u okviru plenarne sjednice.

Deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske u zahtjevu podnesenom 25. januara 2018. traži od Ustavnog suda da donese odluku da član 2. stav (1) Zakona o Danu Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 29.03.2018.

Naslov: Redakcija