Zastava Srbije

RADNA VERZIJA OPŠTEG KOLEKTIVNOG UGOVORA U PETAK 1. APRILA 2016. GODINE


Radna verzija opšteg kolektivnog ugovora za pregovore sa socijalnim partnerima na najvišem nivou biće skrojena do petka, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Radna grupa za izradu opšteg kolektivnog ugovora Republike Srpske održala je, 28. marta 2016. godine, prvi sastanak kojem su prisustvovali predstavnici sva tri socijalna partnera.

- Članovi radne grupe identifikovali su sva pitanja koja se, u skladu sa Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016), uređuju kolektivnim ugovorima. S tim u vezi, radna grupa je uredila značajan broj odredaba radnog teksta opšteg kolektivnog ugovora - saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Naglasili su da će radna grupa nastaviti sa radom kako bi do petka obezbijedila radni tekst opšteg kolektivnog ugovora za pregovore socijalnih partnera na najvišem nivou.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Saša Aćić, izrazio je očekivanje da će u nastavku pregovora članovi radne grupe doći do najboljih zajedničkih rješenja u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom.

- Razgovarali smo o prvim odredbama u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom. Očekujemo da ćemo u pregovaranju imati i nekih nerazumijevanja, ali nastojaćemo da ispregovaramo, te da opšti ambijent učinimo pozitivnim i postignemo dogovor - pojasnio je Aćić.

Kada je riječ o najnižoj plati u Republici Srpskoj, Aćić je rekao da ovo pitanje nije predmet pregovaranja o opštem kolektivnom ugovoru.

- Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra da trenutno ne postoji zakonski osnov za pregovaranje o najnižoj plati u Srpskoj, te da u skladu sa Zakonom ove pregovore očekuju u posljednjem kvartalu 2016. godine - naveo je Aćić.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mićić, rekla je da će najvažniji sastanak biti održan u petak, kada će se pred socijalnim partnerima naći radna verzija opšteg kolektivnog ugovora.

Uporedo sa pregovorima o kolektivnom ugovoru traju i pregovaranja granskih sindikata sa poslodavcima, a ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač i predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, Anica Jondić naveli su da treba da bude dogovorena metodologija rada kojom će se doći do kvalitetnog rješenja za novi posebni kolektivni ugovor. 


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, M. Miljić, C. Mrkonjić, 29.03.2016.