Zastava Srbije

EKONOMSKO SOCIJALNI SAVJET UPUTIO SET ZAKONA ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE VLADI RS


Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske je, na sjednici održanoj 28. marta 2016. godine, razmatrao set zakona čiji je cilj sprečavanje sive ekonomije i rada na crno.

Set zakona obuhvata:

  • Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku,
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj,
  • Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti,
  • Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sistemu javnih službi i
  • Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Fokus zakonskih rješenja je borba protiv rada na crno i neregistrovane djelatnosti, unapređenje finansijske discipline, a koje bi trebala da prati bolja koordinacija i zajedničke aktivnosti kontrolnih organa.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta, Milenko Savanović, rekao je da su socijalni partneri prihvatili ove zakone uz određene sugestije, u smislu operativnosti i sprovođenja tih zakona, što je tehnička stvar i što će kasnije biti uređeno, te da će oni biti upućeni Vladi Republike Srpske na razmatranje.

Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova nije dobio saglasnost Ekonomsko-socijalnog savjeta, jer socijalni partneri nisu postigli dogovor o nadležnosti Agencije za mirno rješavanje radnih sporova.

Nacrtom ovog zakona se se predlaže obavezno obraćanje Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, umjesto da ono bude alternativno, što je u suproptnosti sa Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016) i evropskim standardima, navela je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

"Sve zemlje u Evropi i okruženju imaju agencije za mirno rješavanje radnih sporova, ali kao alternativu, a ne kao obavezu. Jedino je Republika Srpska odlučila suprotno Zakonu o radu. Time je ugroženo osnovno ljudsko pravo da zaštitu tražite na mjestu gdje mislite da najbolje možete biti zaštićeni", rekla je Mišićeva.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske i Srna, 29.03.2016.