Zastava Srbije

ZAKON O POREZU NA DOHODAK RS: Status “mali poljoprivrednik” može dobiti fizičko lice, odnosno nosilac poljoprivrednog gazdinstva, čiji ukupan godišnji prihod po osnovu obavljanja djelatnosti ne prelazi iznos od 50.000 KM

30.01.2024.


Izmjenama zakona o porezu na dohodak u Republici Srpskoj, koji je stupio na snagu 1. januara, definisan je pojam mali poljoprivrednik.

Ovaj, novi status, dobilo je fizičko lice, odnosno nosilac poljoprivrednog gazdinstva, čiji ukupan godišnji prihod po osnovu obavljanja djelatnosti ne prelazi iznos od 50.000 KM.

Porez na dohodak malog poljoprivrednika plaća se godišnje u apsolutnom iznosu, u zavisnosti od ostvarenog prihoda od bavljenja poljoprivrednom djelatnošću.

Kako je pojasnio direktor Poreske uprave RS, Goran Maričić, mali poljoprivrednik koji ostvari godišnji prihod do 12.000 KM ne plaća porez na dohodak. Onaj koji ostvari prihod između 12.000 KM i 25.000 KM plaća porez u iznosu od 200 KM godišnje, dok nosilac gazdinstva koji u toku godine ostvari prihod veći od 25.000, a najviše do 50.000 KM, plaća godišnje porez na dohodak u iznosu od 400 KM.

“Mali poljoprivrednik je dužan da ostvareni prihod u prethodnoj godini prijavi Poreskoj upravi do 28. februara, a iznos poreza na dohodak na ukupan godišnji prihod dužan je da plati do 30. juna tekuće za prethodnu godinu”, rekao je Maričić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Capital, 26.01.2024.

Naslov: Redakcija