Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojeni prijedlozi zakona o visini stope zatezne kamate, o izmjenama zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH i o drumskom prijevozu u FBiH

30.01.2020.


Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate.

Cilj ovog zakona je da se smanji stopa zatezne kamate sa 12 na 10 posto godišnje i da iznos obračunate zatezne kamate ne bude veći od glavnog duga.

Tokom kratke rasprave nekoliko poslanika iznijelo je stav da bi ova stopa trebala biti i niža kako bi se dužnici stimulisali da plaćaju dugove.

Bez rasprave su usvojene izmjene Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH. Ovim izmjenama utvrđuje se novi datum kao krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje, a to je 31. decembar 2022. godine.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drumskom prijevozu u FBiH, kojeg je predložio poslanik SDP-a Irfan Čengić. Ovim izmjenama biće omogućeno stavljanje u promet taksi vozila prilagođenih osobama sa invaliditetom, na način da se kantonima daje mogućnost da izdaju licencu takvim vozilima.


IZVOR: Vebsajt Oslobođenje, Sanela Karaica, 29.01.2020.

Naslov: Redakcija