Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA U RS: Predviđeno je da će trgovci biti sankcionisani, ukoliko pored cijene proizvoda na akcijskoj prodaji, ne istaknu i cijenu proizvoda ostvarenu u redovnoj prodaji. Propisuje se i obaveza trgovca da potrošaču prilikom preuzimanja proizvoda izda potvrdu o stanju i vidljivim nedostacima na proizvodu, koju mora potpisati i potrošač

30.01.2017.


Trgovci u Republici Srpskoj biće sankcionisani, ukoliko pored cijene proizvoda na akcijskoj prodaji, ne istaknu i cijenu proizvoda ostvarenu u redovnoj prodaji.

Na taj način potrošač će prilikom akcijske prodaje biti upoznat i o redovnoj cijeni robe da bi lakše donio odluku o kupovini.

Ova mjera je predviđena Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj, koji će na sjednici 7. februara 2017. godine razmatrati poslanici entitetskog parlamenta.

Propisuje se i obaveza trgovca da potrošaču prilikom preuzimanja proizvoda izda potvrdu o stanju i vidljivim nedostacima na proizvodu, koju mora potpisati i potrošač.

U suprotnom, smatraće se da je proizvod preuzet bez vidljivih nedostataka. Ovom odredbom želi se prekinuti praksa trgovaca kojom se odbija zahtjev potrošača za otklanjanje nedostatka na proizvodu, s obrazloženjem da je on nastao kao rezultat fizičkog oštećenja proizvoda, dok potrošač tvrdi da na proizvodu nije bilo fizičkih oštećenja u momentu predaje tog proizvoda trgovcu.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 27.01.2017.