Zastava Srbije

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: Sudovima dostavljene preporuke za unapređenje rada

29.12.2021.


Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH kreirao je set preporuka za buduće korake koje sudovi trebaju preduzeti kako bi rad učinili efikasnijim, a koje se odnose na digitalizaciju, odnosno omogućavanje onlajn pristupa nekim od najčešćih usluga, provođenje kontinuiranih kampanja informisanja i edukacije građana, te poboljšanje usluga i pristupa zaposlenih u kontaktu sa građanima.

U saopštenju VSTS se navodi da je dokument sa preporukama dostavljen svim opštinskim, kantonalnim, osnovnim i okružnim sudovima u BiH.

Iz VSTS podsjećaju da je okviru projekta “Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana” koji se realizuje uz podršku Europske unije, provedeno istraživanje zadovoljstva korisnika sudova radom sudova, na početku i kraju implementacije ovog projekta.

Inicijalno istraživanje provedeno je 2019. godine, a finalno u avgustu 2021. godine, a na osnovu dobijenih rezultata, kreiran je niz preporuka na kojim će se zasnivati naredne aktivnosti usmjerene ka poboljšanju efikasnosti rada sudova, informisanja i osvještavanja javnosti o ciljevima, aktivnostima i rezultatima rada pravosuđa, kao i transparentnosti sudova.

Sastavni dio oba istraživanja bilo je više tematskih poglavlja i to povjerenje u pravosuđe u BiH, opšte mišljenje o radu pravosuđa, informisanost opšte populacije, percepcija sudova, percepcija i iskustvo korisnika, fizička pristupačnost sudova, zadovoljstvo prostorijama suda, dostupnost informacija korisnicima, alternativni načini rješavanja sporova, trajanje postupaka, zadovoljstvo radom sudija i ostalih zaposlenih suda.

Ispitivanje je izvršeno u opštnskim sudovima u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Osnovnom sudu u Banjaluci.

Na osnovu dobijenih rezultata, kreiran je set preporuka koji se odnosi na četiri oblasti:

  1. Unapređenje internih procesa unutar jedinica pravosudnog sistema
  2. Promoviranje rada pravosudnih institucija
  3. Približavanje građanima
  4. Osnaživanje ljudskih resursa

Cjelokupno istraživanje i rezultati dostupni su na: https://vstv.pravosudje.ba/vstvfo/B/141/article/107221

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, i VSTS, 24.12.2021.

Naslov: Redakcija