Zastava Srbije

ZAKON O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST: Inicijativa da se fizička lica oslobode od PDV-a na kupovinu prve nekretnine

29.11.2023.


Supruga i ja već mjesecima tragamo za stanom i cijene su, najblaže rečeno, paprene, a najgora opcija bila bi nam da nastavimo dugogodišnju praksu plaćanja kirije. Pošto se priča da ćemo možda imati opciju kupovine stana uz vraćanje PDV-a, to nas je zainteresovalo. Nadam se da će to što prije zaživjeti.

Kaže to Banjalučanin Milenko Vujatović, čija je računica pokazala da bi takva kupovina stana ili kuće značila da će tim novcem moći potpuno opremiti svoj novi krov nad glavom, a da im, pritom, ostane još nešto novca.

"Inicijativa je zaista odlična i siguran sam da bi je mnogi građani iskoristili. Nadam se da to neće ostati na ideji i da će što brže zaživjeti", rekao je Vujatović.

Vujatović i svi ostali koji se nadaju da će se, zaista, skućiti po 17 odsto nižoj cijeni mogli bi se načekati. Procedura donošenja takvog zakonskog rješenja može trajati nekoliko mjeseci, ali i godinu dana. I sve to - ako bude političke volje.

Naime, kako su pojasnili izvori "Nezavisnih novina", inicijativa, koju je uputio ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić, a koji je i predsjedavajući Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, mora proći niz koraka kako bi zaživjela.

"Inicijativa za izmjenu zakona mora proći proceduru u UO Uprave za indirektno oporezivanje, odnosno prvo Uprava daje mišljenje, a onda slijedi sjednica UO, pa ide na sjednicu Savjeta ministara BiH, pa u parlamentarnu proceduru u oba doma. Tek tada se usvajaju izmjene i dopune zakona. To potraje nekoliko mjeseci, nekada i godinu", pojašnjavaju izvori "Nezavisnih novina".

Amidžić je, podsjetimo, nedavno izjavio da je Ministarstvo finansija i trezora pokrenulo postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica.

Amidžić je rekao da je u pitanju inicijativa predsjednika Srpske, zajedno sa Privrednom komorom, još na "Jahorina biznis forumu", a on je na sebe preuzeo realizaciju kako bi ona zaživjela. Resorni ministar, ipak, kaže da je nezahvalno prognozirati kada bi se sve to moglo dogoditi.

"Tu postoji saglasnost ili spremnost, kada su u pitanju nosioci vlasti iz Srpske na zajedničkom nivou, da se usvoji. Da li će to na kraju biti usvojeno, zavisi od stava 'trojke' i od HDZ-a. Nijednu negativnu povratnu informaciju do sada nisam imao, ali zvanično sam poslao da se izjasne i Vlada FBiH i Vlada Srpske", rekao je Amidžić.

Upitan za ovu inicijativu, predsjednik Srpske Milorad Dodik je, prije nekoliko dana, kazao da je to predložio Amidžić, koji je član SNSD-a, jer je to, kako je Dodik naveo, "dio naših politika za koje smatramo da trebamo da učinimo".

"Mi ćemo i dalje raditi na pitanjima koja pokušavaju da pomognu običnim ljudima, a to je upravo jedno od tih pitanja", rekao je Dodik.

Mira Pekić, druga zamjenica predsjedavajuće Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH, iako dolazi iz opozicionog PDP-a, takođe podržava ovu ideju, odnosno inicijativu.

"To bi svakako mladim ljudima pomoglo, ali bi ih i motivisalo da ne idu iz BiH. To bi mogao da bude jedan od razloga da mladi ljudi ostanu u BiH. Prijedlogom ove inicijative ministar je pokazao da se može voditi računa o stvarnim problemima stanovnika BiH. Ja ću za to glasati. Ako se dogovore koalicioni partneri iz HDZ-a, SNSD-a i "trojke", ja vjerujem da će to biti realizovano. Mislim da ni sam ministar to nije rekao, a da nije obavio konsultacije sa SNSD-om i koalicionim partnerima", kazala je Pekićeva.

Štaviše, prema njenim riječima, bude li političke volje, sve ovo se može desiti jako brzo.

"To mora razmatrati i UO UIO, u kojem je i ministar Amidžić. Njegove kolege iz vladajućeg dijela to mogu podržati. Ako postoji politička volja, može i za dva mjeseca da se to uradi", rekla je Pekićeva.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, kaže da su oni mišljenja da bi ta inicijativa pomogla prije svega mladim ljudima da mjesto prebivališta trajno riješe na prostoru BiH, odnosno ostanu ovdje, jer bi lakše došli do nekretnine uz popust, odnosno povrat PDV-a, što bi u Banjaluci značilo uštedu i do 700-800 KM po kvadratu, a u Sarajevu i više od toga.

"Ako bismo došli u situaciju da imamo kupovinu prve nekretnine uz povrat PDV-a, onda bi to uticalo i na povećanje tražnje za stanovima, ali bi i pomoglo mladim ljudima da ostanu na ovim prostorima", rekao je Račić, a na pitanje šta onda sa onima koji vlastitim sredstvima prave kuće, odgovara da su takva pitanja dolazila i do njih, te da bi se mogao napraviti mehanizam i za takve situacije.

Amidžić je, podsjetimo, ranije rekao da bi ova olakšica podrazumijevala da kupci pri kupovini prvog stana imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 kvadratnih metara stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 kvadrata za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje.

On je precizirao da bi se oslobađanje od PDV-a za kupovinu prve nekretnine, prema izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, odnosilo samo na fizička lica koja nisu imala nekretninu u vlasništvu od 2006. godine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Dragan Sladojević, 27.11.2023.

Naslov: Redakcija