Zastava Srbije

FOND PIO RS: Uskoro elektronska razmjena podataka sa austrijskim Fondom

29.11.2022.


Više od 1.500 korisnika prava Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske koji žive u Austriji i oko 7.500 korisnika Austrijskog penzijskog fonda koji žive u Srpskoj, od naredne godine neće biti u obavezi da neposredno dostavljaju potvrde o životu na kraju godine za nastavak redovne isplate penzija, predviđa sporazum ova dva fonda koji je u pripremi.

Iz Fonda PIO Srpske saopšteno je da je u toku priprema tehničkog dijela sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka koji će nakon izvršenih testiranja početkom 2023. godine biti potpisan na zadovoljstvo više od 9.000 korisnika ova dva fonda, kao i samih fondova.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić je tokom nedavne posjete Austrijskom penzijskom fondu u Beču, koji je organizovao međunarodni simpozijum o temi "Digitalizacija u kriznim vremenima-buster za efikasnost i prilagodljivost?", razgovarao i sa šefom Predstavništva Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem.

Na sastanka u Predstavništvu u Beču razgovarano je o nastavku saradnje Fonda PIO Republike Srpske i Austrijskog penzijskog fonda u pogledu jednostavnije i lakše procedure za ostvarivanje prava građana Srpske koji se nalaze na privremenom radu u Austriji.

U saopštenju se podsjeća da su Fond PIO Republike Srpske i Austrijski penzijski fond nedavno postigli sporazum o pojednostavljenju postupka ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su na privremenom radu u Austriji.

"Fond PIO Republike Srpske obavještava osiguranike koji u prethodnom periodu imaju ostvaren staž osiguranja u ovom fondu, a sada su osiguranici kod Austrijskog fonda, da su ova dva fonda postigla dogovor u vezi sa datumom podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na starosnu penziju", navodi se u saopštenju.

Sporazumom, koji je dogovoren uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji, otklonjene su određene poteškoće koje su postojale u procesu ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Srpske koji su dio radnog vijeka proveli u Austriji.

Na sastanku je razgovarano i o organizaciji posjete predstavnika Austrijskog penzijskog fonda Republici Srpskoj koja bi trebalo da bude realizovana početkom naredne godine, a tiče se daljeg unapređenja poslovanja ova dva fonda, prije svega elektronske razmjene podataka o dostavljanju potvrde o životu i korištenja banjsko-rekreativnih kapaciteta Srpske za osiguranike Austrijskog penzijskog fonda sa ovih prostora, navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Beču, Milić je prisustvovao i promociji turističkih potencijala Olimpijskog centra "Jahorina" koja je održana uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 23.11.2022.

Naslov: Redakcija