Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

MINIMALNA ZARADA ZA 2020. GODINU U RS: Prijedlog o povećanju odbili i poslodavci i ministri. Konačnu odluku donijeće Vlada

29.11.2019.


Dogovor oko utvrđivanja najniže plate u Republici Srpskoj nije postignut ni iz drugog pokušaja, a konačnu odluku donijeće Vlada RS.

Ovo kažu u Savezu sindikata koji su na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS zajedno sa druga dva socijalna partnera pregovarali o iznosu najniže plate u Srpskoj koja sada iznosi 450 KM.

- Dobro poznat i argumentovan zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske da najniža plata od 1. januara 2020. godine bude 550 KM, a da u drugom kvartalu naredne godine poraste na 600 KM, nije dobio podršku Vlade Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca RS. Poslodavci su ponovili svoje stavove da je njihov prijedlog da najniža plata bude 480, odnosno maksimalno 500 KM. Predstavnici Vlade RS stali su na stranu poslovne zajednice - navode u Savezu sindikata RS.

Kako ističu, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, rekao je da Vlada RS nema konkretan prijedlog o iznosu najniže plate, ali da je njegov lični stav da najniža plata u RS treba biti 500 KM. Stav ministra Đokića podržao je, navode u sindikatu, i Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Po Poslovniku o radu Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, prijedlog Saveza sindikata RS o najnižoj plati stavljen je na glasanje. Protiv prijedloga Saveza sindikata RS da najniža plata od 1. januara 2020. bude 550 KM, a da u drugom kvartalu naredne godine poraste na 600 KM, bili su članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta ispred Vlade RS (Petar Đokić i Duško Milunović), kao i članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta RS ispred Unije udruženja poslodavaca RS (Saša Aćić, Dejan Milić i Janko Petrović).

Nakon prijedloga Saveza sindikata RS, na glasanje je stavljen prijedlog Unije udruženja poslodavaca RS da najniža plata bude 500 KM. Za prijedlog su bili članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta ispred Vlade RS (Petar Đokić i Duško Milunović), kao i članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta RS ispred Unije udruženja poslodavaca RS (Saša Aćić, Dejan Milić i Janko Petrović).

- Kako se odluka donosi konsenzusom i s obzirom da članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta nisu postigli dogovor o najnižoj plati za 2020. godinu, konačnu odluku će donijeti Vlada Republike Srpske, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima - objašnjavaju u Savezu sindikata RS.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Tijana Grujić, 26.11.2019.

Naslov: Redakcija