Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen set zakona o povećanju zarada u Srpskoj. Nastavak sjednice 3. decembra 2019. godine

29.11.2019.


Narodna skupština Republike Srpske je na 8. redovnoj sjednici usvojila set zakona kojima se povećavaju plate zaposlenima u organima javne uprave, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, institucijama pravosuđa, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, visokom obrazovanju, javnim službama i zaposlenima u oblasti kulture.

Usvojeni su sljedeći zakoni koji se odnose na plate: Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske - po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske - po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske - po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj - po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske - po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske - po hitnom postupku i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske - po hitnom postupku.

Parlament je usvojio i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak - po hitnom postupku; Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama i Zakon o trgovini.

Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave, navedeno je u obrazloženju, je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u republičkim organima uprave, na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20%; platni koeficijenti od 5,50 do 10,90 uvećavaju za 10%; platni koleficijenti od 11,15 do 19,05 uvećavaju za 7% i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 uvećavaju se za 5%.

Dodaje se da će se na taj način najniže plate procentualno uvećati za 20%, a one najviše za 5%.

Takođe, bilo je potrebno izvršiti i usklađivanje odredaba ovog zakona sa propisima kojima je regulisana oblast dobrovoljnih penzijskih fondova i penzijskih planova.

Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i to na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20%; platni koeficijenti od 5,50 do 10,90 uvećavaju za 10%; platni koleficijenti od 11,15 do 19,05 uvećavaju za 7% i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 uvećavaju se za 5%.

Na taj način, najniže plate procentualno će se uvećati za 20%, a za one najviše za 5%.

Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u institucijama pravosuđa Republike Srpske, i to na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20%; platni koeficijenti od 5,50 do 10,90 uvećavaju za 10%; platni koleficijenti od 11,15 do 19,05 uvećavaju za 7% i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 uvećavaju se za 5%.

Osnovni razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske je povećanje osnovnih plata za nastavnike, saradnike i ostale zaposlene u javnim institucijama visokog obrazovanja i studentskog standarda, putem selektivnog povećanja platnih koeficijenata, izuzev plata čiji obračun se vrši po koeficijentima iznad 26,23.

I Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj i Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske mijenjaju se platni koeficijenti na osnovu čega dolazi do povećanje ličnih primanja.

U obrazloženju Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske navodi se da se, polazeći od opredjeljenja Vlade Republike Srpske da se i plate budžetskih korisnika u 2020. godini povećaju, ovim zakonom povećava plata budžetskih korisnika u rasponu od 5% do 20%.

Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak sadržan je u opredjeljenju Vlade Republike Srpske da se dalje razvija tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je nastavak 8. redovne sjednice parlamenta u utorak, 3. decembra 2019. godine, sa početkom u 10.00 časova.

Preostale tačke Dnevnog reda 8. redovne sjednice:

 • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima;

 • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima

 • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske;

 • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima;

 • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti;

 • Nacrt zakona o poreskom postupku Republike Srpske;

 • Nacrt zakona o visokom obrazovanju;

 • Nacrt zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske;

 • Nacrt zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj;

 • Nacrt zakona o sportu Republike Srpske;

 • Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika Jelene Trivić, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića;

 • Nacrt zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Republike Srpske;

 • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske;

 • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno – privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj;

 • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama;

 • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine;

 • Izvještaj Pravobranilaštva Republike Srpske o radu od 01.01.2018. godine do 31.12.2018. godine;

 • Prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Rudo;

 • Prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Teslić;

 • Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko – Bijeljina – Rača;

 • Prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za auto – put Banja Luka – Prijedor po skraćenom postupku.

 • Izbor i imenovanje.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 28.11.2019.

Naslov: Redakcija