Zastava Srbije

IZVJEŠTAJ EBRD ZA BIH: Kasne veliki projekti, stagnira ekonomija

29.11.2017.


U najnovijem tranzicionom izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH navodi se da će zbog kašnjenja u provo]ewu velikih infrastrukturnih projekata ekonomski rast BiH najvjerovatnije biti 2,5 odsto u ovoj godini, iako je u prošloj bio 3,2 odsto.

EBRD u izvještaju navodi da na takve statistike utiču i sankcije Energetske zajednice zbog neispunjavanja obaveza u oblasti gasa i električne energije, kršenje ekonomskih normi, zaustavljanje reformi i nepoštovanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, otpor u privatizaciji važnih državnih preduzeća u Federaciji BiH.

U izvještaju se upozorava na pad poljoprivrednih aktivnosti te kompleksnu ustavnu strukturu, uz ocjenu da je ekonomija BiH pokazala "otpornost na zastoje reformi i političke turbulencije".

Kada je riječ o cijeloj EBRD zoni, istaknuto je da je postignut veliki ekonomski rast u mnogim zemljama, ali da je glavni izazov i dalje neravnomjerna raspodjela novostvorenih vrijednosti i povećanje razlika između bogatih i siromašnih.

"U većini zemalja tranzicije ekonomski rast je pogodovao manjini od 10 do 20 odsto domaćinstava, dok su srednja klasa i siromašni ostali bez benefita novostvorene vrijednosti", navodi se u izvještaju EBRD-a.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 24.11.2017.