Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET: Izmijenjeni sporni zaključci

29.11.2017.


Visoki sudski i tužilački savjet jednoglasno je usvojio korigovane zaključke u vezi sa provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca.

Izmjene se odnose na tri, od pet, u oktobru usvojenih zaključaka.

Dva nepromijenjena, ranije su realizovana – Informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, već je na postupanje dostavljena Tužilaštvu BiH i Kancelariji disciplinskog tužioca. I korigovani zaključci, podrazumijevaju promjenu zakona i širenje nadležnosti disciplinskog tužioca zarad eventualnog sankcionisanja već imenovanih sudija i tužilaca sumnjive prošlosti, i do sada nepostojeću kontrolu nosilaca pravosudnih funkcija prilikom imenovanja.

Predsednik VSTS Milan Tegeltija rekao je da su članovi Saveta na dodatnim konsultacijama tokom pauze sednice odlučili da prva dva zaključka ostaju nepromenjena, dok su treći, četvri i peti izmenjeni.

- Prva dva zaključka, koja su usvojena 26. oktobra, usmerena su na informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Ona se isključivo bave tom informacijom i prosleđena su u Kancelariju disciplinskog tužioca i Tužilaštvu BiH koji su nadležni da postupaju po njoj i tretiraće je kao prijavu - rekao je Tegeltija.

Za ostala tri zaključka rekao je da su sistemskog karaktera i nikada se nisu odnosila na lica koja su obuhvaćena informacijom, nego na sve nosioce pravosudnih funkcija nevezano za informaciju Centra koja je samo bila povod da se pozabave celokupnim pravosudnim sistemom. Prema trećem zaključku, Savet podseća predsednike sudova i glavne tužioce da Kancelariji disciplinskog tužioca dostavljaju informacije ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku ili ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo. U četvrtom zaključku se navodi da Savet prihvata da od OEBS, koji vrši monitoring procesuiranja ratnih zločina, zatraži sve statističke podatke, zapažanja i analize koji utiču na efikasnost i kvalitet procesuiranja ratnih zločina, a posebno podatke o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podatke vezane za krivična dela i izrečene krivičnopravne sankcije, sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovečnosti.

U petom zaključku Savet utvrđuje potrebu unapređenja disciplinskog postupka i proširenja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca s ciljem jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i poverenja javnosti. U tom smislu, Savet zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da predloži izmene i dopune internih akata VSTS, kao i zakon o VSTS s ciljem pune implementacije Misije stručne procene EU /Pir rivju/ o pitanju disciplinskog postupka u pravosuđu BiH, te niveliranja zakona o VSTS u okviru Strukturalnog dijaloga, a u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Pir rivju sa rokom do 28. februara 2018. godine. VSTS će od Evropske komisije zatražiti održavanje Tajeks seminara o pitanju mehanizma za vršenje provera prošlosti nosilaca pravosudnih funkcija.

On je podsetio da je korektivni mehanizam, odnosno rečenica "bez disciplinskog postupka" stvorila najveći prostor za spekulativna tumačenja namera VSTS, stvarajući sliku da ova institucija želi da ima preki sud za odstranjivanje politički nepodobnih tužilaca.

- Zbog svih reakcija koje su usledile, a naročito nakon reakcije Evropske komisije jer je BiH na evropskom putu, mi smo odlučili da integrišemo taj korektivni mehanizam unapređenjem disciplinskog postupka kao mehanizam koji je svima poznat, koji ne može da izazove nikakve nedoumice i različita tumačenja - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim rečima, unapređenje disciplinskog postupka, kao forma i proces predviđeno je za eventualno sankcionisanje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji počine bilo kakav disciplinski prekršaj, a da se za one koji tek treba da uđu u pravosuđe razgovara o proveri prošlosti kao "bek čeku" koji trenutno nedostaje pravosuđu BiH.

Predsednik VSTS istakao je da je odluka donesena jednoglasno u nameri da se strasti u BiH smire i da se izbegne bilo kakva pogrešna i zlonamerna tumačenja onoga što Savet nudi. On je potvrdio da Tužilaštvu BiH nije prijavljen nestanak dosijea nosilaca pravosudnih funkcija jer, kako kaže, ne znaju šta se s njima desilo, podsetivši da je bilo preseljenje iz zgrade OHR, gdje su čuvani dosijei, u nove prostorije. Tegeltija je dodao da će, ukoliko VSTS pronađe da je bilo nešto neovlašteno, preduzeti sve potrebne radnje, uključujući i eventualne prijave nadležnim organima.


IZVOR: Vebsajt RTRS i Blic, 27.11.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772