Zastava Srbije

MMF: BiH zainteresovana za nastavak saradnje sa MMF-om putem otvaranja procesa pregovora o novom aranžmanu

29.10.2020.


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je tokom razgovora sa direktorom Odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Evropu Alfredom Kamerom, kako je BiH zainteresovana za nastavak saradnje sa MMF-om putem otvaranja procesa pregovora o novom aranžmanu.

Tegeltija i Kamer razgovarali su putem video-linka o trenutnoj pandemijskoj situaciji u BiH i posljedicama po upravni, zdravstveni i privredni sistem zemlje, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Tegeltija je rekao da bi novi aranžman sa ovom finansijskom institucijom pomogao u prevazilaženju ekonomske i socijalne krize prouzrokovane pandemijom virusa korona.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istakao da trenutna situacija zahtijeva puni angažman institucija svih nivoa vlasti, kao i stanovništva, kako bi bilo zaustavljeno širenje virusa korona i spriječena neželjena eskalacija.

On je dodao da niko ne želi novo zatvaranje, koje bi bilo pogubno po ekonomiju, te apelovao na stanovništvo da se pridržava mjera nadležnih kriznih štabova.

Sastanku je prisustvovao guverner Centralne banke BiH Senad Softić.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 23.10.2020.

Naslov: Redakcija