Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DJEČJOJ ZAŠTITI: Propisano je uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene porodilje, te refundiranje poslodavcima naknada u iznosu od 100 odsto bruto plate za vrijeme porodiljskog odsustva. Uvodi se i novo pravo - naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju

29.10.2019.


Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštitipropisano je uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene porodilje, te refundiranje poslodavcima naknada u iznosu od 100 odsto bruto plate za vrijeme porodiljskog odsustva.

Ovim Nacrtom zakona, koji će Narodna skupština Srpske razmatrati u nastavku sedme redovne sjednice, uvodi se i novo pravo - naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju.

U obrazloženju zakonskog rješenja ističe se da će naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju, zajedno sa drugim primanjima po osnovu priznatih prava iz socijalne i dječje zaštite djeci sa smetnjama u razvoju, poboljšati položaj porodica koje brinu o njima.

- Dakle, unaprijedila bi se podrška biološkoj porodici, a uvođenje novog prava za djecu sa smetnjama u razvoju predstavlja i prevenciju smještaja djece sa smetnjama u razvoju u ustanove socijalne zaštite. Samim tim će se poboljšati i materijalni položaj djece sa smetnjama u razvoju, a djeca ostaju u svojim porodicama - navodi se u obrazloženju.

Sedma redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 29. oktobra 2019. godine


IZVOR: Vebsajt RTRS, 26.10.2019.

Naslov: Redakcija